Зникнення прикордонників називають спецоперацією РФ / фото pravda.com

Зникнення українських прикордонників було спецоперацією росіян, відповідні переговори російської сторони були зафіксовані впродовж двох місяців до викрадення українських прикордонників Богдана Марцоня і Ігоря Дзюбака.

Про це йдеться у статті "Української правди" "Викрадення українських прикордонників на Сумщині. Версії та нові подробиці".

Як йдеться в тексті, за інформацією джерел УП, впродовж двох місяців до зникнення Марцоня і Дзюбака українська сторона фіксувала переговори росіян, де ставилась задача затримати двох українських прикордонників.

Відео дня

"Саме цей факт наштовхує правоохоронні органи на думку, що українські прикордонники були викрадені навмисно, швидше за все, для обміну", - зазначається у статті.

Інші джерела фактично підтвердили цю інформацію, зазначивши, що викрадення українських прикордонників було "російською спецоперацією".

Крім того, за словами речника держприкордонслужби Олега Слободяна, неподалік від машини Богдана й Ігоря, яка лишилася неподалік від кордону, у двох місцях виявили прим'яту траву, що свідчить про те, що там була засідка.

Слободян наполягає, що Ігор і Богдан перебували неподалік кордону, бо виконували завдання.

Читайте такожДвох викрадених українських прикордонників доставили до московського СІЗО

"Кордон охороняється цілодобово. Марцонь і Дзюбак є представниками командування відділення. Ми можемо стверджувати, що вони виконували завдання, відповідні записи про моніторинг є. Вони можуть робити це в будь-який час. Але що саме спонукало їх бути в тому місці, нам невідомо", – сказав Слободян.

Спілкування з хлопцями відбувається лише через адвоката, якого найняла родина Марцоня. Батьки Ігоря ж упевнені, що в цій політичній справі адвокат допомогти не зможе.

За словами дружини Богдана Марцоня – Ольги  - адвокат бачилась з ним три чи чотири рази. Однак юрист не розповідає, як хлопці потрапили на територію РФ.

"Адвокат сказала, що згідно з їхніми правилами, має право не розголошувати інформацію, якщо ми не маємо російського громадянства. Тому навіть мамі, яка перебуває в РФ при особистій зустрічі вона нічого не розповіла", - сказала Ольга.

Попри такі умови, важливу звістку Богдан все ж таки зміг надіслати. "Через адвоката він попросив передати в Прикордонслужбу і нам, щоб не думали, що вони зрадники і пішли туди з власної волі", - розповіла Ольга.

Як повідомляв УНІАН, Державна прикордонна служба України заявила про зникнення 3 жовтня двох військовослужбовців під час моніторингу кордону в Сумській області.

Водночас у російських ЗМІ оприлюднили інформацію про затримання прикордонним управлінням ФСБ РФ двох порушників, які назвалися прикордонниками Сумського загону.

Прокуратура Сумської області порушила кримінальне провадження за фактом зникнення прикордонників.

12 жовтня стало відомо, що ФСБ РФ звинуватила викрадених під Брянськом українських прикордонників у нібито незаконному перетині кордону. «Затриманим 3 жовтня за порушення кордону військовослужбовцям Державної прикордонної служби України в рамках раніше порушеної за статтею «Незаконний перетин державного кордону РФ» справи пред'явлено звинувачення», - заявили в ФСБ.