Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН критично оцінює перспективи проведення всенародного обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України та імплементацію його результатів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ВР, коментуючи на прес-конференції у Миколаєві Указ Президента України Віктора ЮЩЕНКА «Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», згідно з яким всенародне обговорення має відбутися до 1 грудня 2009 року, В.ЛИТВИН сказав: «Візьму на себе сміливість стверджувати, що референдуму не буде, бо для того, щоб проголосити референдум, треба виконати ряд умов: зокрема, створити ініціативні групи, які повинні бути зареєстровані, після того зібрати 3 млн. підписів громадян загалом, і при цьому не менш ніж по 100 тис. підписів у двох третинах областей».

«А для того щоб зібрати підписи і оголосити референдум, треба мати відповідний рівень довіри людей, бодай відсотків двадцять», - додав він.

Відео дня

В.ЛИТВИН також зауважив, що навіть якщо виконати усі відповідні процедури і оголосити референдум, «автоматично постане питання про відкладення референдумів, щодо яких вже були зібрані підписи, у тому числі з приводу вступу до НАТО».

Голова ВР не виключив і можливості оголошення місцевих референдумів «під питання про проведення всеукраїнського референдуму», що, за його словами, «несе у собі загрозу розриву нашої суспільної тканини». «Референдум – це найповніший вияв демократії, але користуватися цим інструментом треба дуже відповідально», - заявив він.

«Президент винайшов нову форму – всенародне обговорення, але не зрозуміло, які правові засади тут діють. Цілком зрозуміло, що у даному випадку присутній політичний і деякою мірою моральний вимір, - сказав В.ЛИТВИН. - Висновок для мене очевидний – це передвиборчий захід».

Окрім цього, зазначив В.ЛИТВИН, «проблема полягає у тому, як розпорядитися результатами референдуму», нагадавши, що референдум 2000-го року не мав практичних наслідків. «Я важко уявляю собі, що ми отримаємо на виході, а тим паче, що будь-які результати опитування та будь-які результати ймовірного референдуму імплементувати можна виключно через Верховну Раду. Але ж ми з вами свідомі того, що мінімум до середини 2010 року це нереально», - зазначив керівник парламенту.

В.ЛИТВИН також наголосив, що «на часі» вибори сільських, селищних, міських голів та до місцевих рад, а тому «треба чітко визначити, коли це буде, і не допустити, щоб президентська кампанія накладалася на місцеві вибори, подивитися, якими видатками це обернеться для бюджету».

«Висновок з цього очевидний: треба мати спільне розуміння, спільну відповідальність на всіх рівнях влади», - сказав голова Верховної Ради.