Більшість українців позитивно ставляться до білорусів та Президента Білорусі Олександра ЛУКАШЕНКА.

Про це свідчать передані агентству УНІАН дані соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова.

За оцінками респондентів, в Україні переважає позитивне, доброзичливе ставлення до білорусів (70%). Лише 2,4% опитаних вважають, що це ставлення – негативне чи критичне.

Відео дня

Нинішні відносини між Україною та Республікою Білорусь 41,9% українців називають добрими. Менше третини опитаних вважають їх нестабільними, і лише 5,7% - поганими.

Як зазначають у Центрі Розумкова, в оцінках перспектив розвитку українсько-білоруських відносин переважає оптимістичний підхід: майже половина респондентів очікують, що у найближчі роки ці відносини покращаться, а близько третини схиляються до думки, що ці відносини залишаться без змін. Перспективу погіршення відносин бачать лише 0,5% респондентів.

Серед сфер, у яких у першу чергу необхідно розвивати двосторонні відносини, переважна більшість опитаних називає торгово-економічну сферу. Найрідше називали гуманітарну сферу і сферу безпеки. На необхідність першочергового розвитку відносин в інших сферах вказували від 20% до 30% респондентів.

Очікування громадян від візиту до України О.ЛУКАШЕНКА є загалом позитивними. Майже дві третини респондентів (61,3%) очікують, що цей візит покращить двосторонні відносини України і Білорусі. При цьому 17% респондентів вважають, що візит якісно покращить весь комплекс двосторонніх відносин, а 44,3% очікують позитивних змін в окремих сферах співробітництва. Не очікують позитивних змін 16,6% опитаних.

Оцінюючи своє ставлення до Президента сусідньої держави, більше половини громадян України (56,8%) назвали його позитивним, і лише 3,9% опитаних висловили негативне ставлення до О.ЛУКАШЕНКА. Решта респондентів мають нейтральне або невизначене ставлення до Президента Республіки Білорусь.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 26 жовтня по 1 листопада. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками.

Опитування здійснювалося у 129 населених пунктах. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні розпочався дводенний офіційний візит в Україну Президента Білорусі О.ЛУКАШЕНКА.