Україна забезпечить транзит російського газу до країн Європейського Союзу і сподівається на підтримку ЄС у питанні організації ринкових засад у газовій сфері.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав Президент України Віктор ЮЩЕНКО сьогодні у Києві на прес-конференції після завершення пленарного засідання 13-го саміту Україна - ЄС.

За словами В.ЮЩЕНКА, проблема не в технічних можливостях України прокачувати російський газ. Він підкреслив, що країна технічно здатна прокачувати удвічі більше.

Відео дня

Він наголосив, що йдеться про економічні засади організації газового ринку. «Ринок потребує удосконалення, він архаїчний», - зауважив В.ЮЩЕНКО.

«Ми ще і ще раз закликаємо разом підійти до проблем організації газового ринку», - зауважив Президент.

За словами В.ЮЩЕНКА, Україна щорічно закачує у свої газові сховища 25 млрд. кубометрів газу для того, аби у пік похолодання взимку забезпечити поставки газу до Європи, і на це витрачає власні кошти в обсязі 7 млрд. доларів. «Це не є тільки наша проблема», - зауважив він, висловивши здивування, чому сьогодні це лягає на плечі лише України.

«Це прикладна економіка. Тут не повинно бути ніякої політики: ми не у змозі як країна кожний рік 7 млрд. витрачати коштів для того, аби закачати газ для європейського споживача. Ми повинні знайти якийсь компроміс», - зауважив В.ЮЩЕНКО і закликав до професійної розмови щодо цього питання.

Водночас він вкотре запевнив, що Україна гарантує безперебійне постачання газу до Європи.

«Ми хочемо бути партнерами – стабільними партнерами, і тому ніколи не ініціюватимемо процес, який би ускладнив будь-яку поставку газу, у тому числі у сезоні 2010 року, до ЄС. Я прошу прийняти це як гарантію», - наголосив Президент.