Кандидат на пост Президента України, голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН вимагає змінити виборче законодавство та на виборах до місцевих рад повернутися до мажоритарної системи.

Про це він сказав у Рівному у переддень свята місцевого самоврядування, повідомили УНІАН в прес-службі В.ЛИТВИНА.

«Оскільки територіальні громади об’єднуються для вирішення проблем громадян, то цілком очевидно, що вони мають об’єднувати людей, які знають місцеві проблеми, які є авторитетними в очах людей і спроможні реалізувати ці завдання. Відповідно, нам потрібно відмінити вибори за партійними списками. Це ключове і визначальне. Але це треба зробити на всіх рівнях – на рівні сільських, селищних, районних, міських, обласних рад», - сказав він. В.ЛИТВИН також зауважив, що ще однією проблемою є економічна самостійність місцевого самоврядування. Він висловив переконання, що бюджет повинен формуватися з низу вверх. «Вирішення цих ключових проблем дозволить нам говорити про реальне самоврядування в Україні. Тобто про те, що в Україні є влада народу», - додав він.

Відео дня

За словами В.ЛИТВИНА, оскільки на місцевому рівні потрібно вирішувати проблеми, якими опікуються люди, і немає потреби узгоджувати політичні і партійні інтереси, то до обласного рівня має бути виборча система за мажоритарним принципом. «Щодо Верховної Ради – я розумію необхідність пошуку компромісу, відтак виходжу з того, що це мають бути відкриті списки. Але і в першому і в другому випадку люди мають голосувати виключно за людей, а не за відому партію, або за одну особу, яка представляє цю партію. Так далі тривати не повинно!», - наголосив він. В той же час, на переконання В.ЛИТВИНА політичні партії, точніше їхні лідери, не готові відмовитися від кріпацької системи виборчих списків, коли з одного боку люди голосують за кота у мішку, з іншого – депутати повністю залежні від свого лідера. «Але я та мої однодумці самотужки вирішили долати прірву між народом та владою, наближаючи владу до людей. Блок Литвина відкрив виборчі списки для всіх достойних представників регіональних громад», - додав він.