Коли почне працювати новий парламентНовообраний склад українського парламенту, через затримку скликання якого вже почали хвилюватися українці, може приступати до роботи. Але коли це станеться? Яких процедур потрібно для цього дотриматися? З цими питаннями газета  "Поступ" звернулася до Центральної виборчої комісії та народного депутата України Юрія Ключковського.

"Все буде добре, Верховна Рада збереться вчасно, - запевнив заступник голови ЦВК Микола Мельник. - Парламент повинні скликати не пізніше як на 30-й день з дня оголошення офіційних результатів виборів. А їх оголосили 10 квітня. Наголошую, не оприлюднили у ЗМІ, а оголосили. Отже, 10 травня нова Верховна Рада має зібратися".

- Однак чи встигнуть до того часу парламентарі вирішити необхідні організаційні питання?

Відео дня

"У законі про вибори до Верховної Ради є різночитання, - уточнює Юрій Ключковський, який, до речі, брав участь у засіданні ВАСУ. - У Конституції України сказано, що за початок відліку часу до скликання парламенту треба брати момент оголошення. Але у зв`язку із судовим процесом, що дуже затягнувся, цю публікація вийшла тільки 27 квітня. А закон дає 20 днів на те, щоби депутати зареєструвалися і дотрималися всіх вимог несумісності. Цей термін закінчиться лише 17 травня, і тільки після цього може бути скликана сесія".

- Що це за вимоги несумісності, про які Ви згадали?

- Кожна людина, котру обрали депутатом, для того, аби зареєструватися, повинна подати до Центральної виборчої комісії відповідні документи, які засвідчують, що він або вона вже не працює в іншому місці, не має іншого представницького мандата і не має корпоративних прав - не керує підприємством, не входить до наглядової ради тощо.

- А скликає першу сесію нового скликання теж ЦВК?

- Ні, для цього з новообраних депутатів створюють підготовчу групу. Вона перед початком сесії визначає сценарій відкриття сесії і дату першого засідання. Порядок денний першого засідання також визначає вона.

- Тож коли, на Вашу думку, може реально зібратися новий український парламент?

- У будь-якому разі провести перше засідання нової Верховної Ради до 10 травня нереально. Може так статися, що ще не всіх зареєструють, і сесію не зможуть відкрити за браком депутатів у сесійній залі. Гадаю, що у наступний після цього вівторок, 23 травня, - ймовірніший час, щоб розпочати роботу переобраного найвищого законодавчого органу країни.