Колишній Президент України Леонід КРАВЧУК вважає, що глава держави Віктор ЯНУКОВИЧ має виконати рішення Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року.

Про це Л.КРАВЧУК сказав в інтерв’ю газеті “День” (№ 177-178).

“Якщо раптом Конституційний Суд ухвалить рішення про скасування закону 2222, це для Президента, як для посадової особи, означає одне — він має виконувати рішення КС... Ми маємо навчитися виконувати рішення, які ухвалюють конституційні органи. І рішення КС для ЯНУКОВИЧА буде обов’язковим”, - сказав Л.КРАВЧУК.

Відео дня

На його думку, перше, що треба зробити, — ввести в Конституцію розділ, якого немає й досі, — про місцеву самоврядність.

“Чим більше повноважень та функцій ми передамо на місця, тим меншим буде страх диктатури, тому що влада на 60% буде там. А тут будуть загальні закони, загальні рішення тощо»,- сказав він.

“Я запропонував би діяти таким чином: зібрати професіоналів-конституціоналістів — нехай вони напишуть Конституцію, Президент її почитає, внесе до парламенту, у ВР приймуть, а після цього слід винести її на референдум і затвердити. Не ухвалити, наголошую, а затвердити. І ні в кого тоді не виникатиме великого бажання та можливості навіть думати, що Конституцію можна підлаштувати “під себе”, - додав Л.КРАВЧУК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 1 жовтня, КС оприлюднив рішення, яким визнав таким, що не відповідає Конституції України, Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-IV у зв’язку з порушенням процедури його розгляду та прийняття.

Цим же рішенням Конституційний Суд поновив чинність Конституції від 1996 року та звернувся до органів державної влади з вимогою невідкладно привести українське законодавство у відповідність до її положень.