Народний депутат України Олександр ФЕЛЬДМАН подав до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо попередження обмежень етнонаціональних, релігійних, гендерних прав при встановленні дрес-коду на роботі).

Як повідомили УНІАН у прес-службі депутата, законопроект внесено в контексті дискусій про введення дрес-коду для співробітників Кабінету міністрів України.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що право на індивідуальність є «особистим немайновим правом», закріпленим у статті 300 Цивільного кодексу України й тому може бути обмежене лише у випадках, які передбачені законом.

Відео дня

Також зазначається, що вимоги до зовнішнього вигляду в певних обставинах можуть призвести до обмеження етнонаціональних, релігійних, гендерних прав, приміром, права на носіння традиційної української вишиванки, традиційного убору мусульман, іудеїв, індусів, носіння брюк жінками. Тому, з метою гарантування немайнових прав, необхідно встановити чіткі умови для введення дрес-коду для співробітників.

Своїм законопроектом О.ФЕЛЬДМАН пропонує встановити можливість введення дрес-коду для працівників лише після їх письмової згоди або при підписанні трудового договору, або шляхом підписання додаткової угоди до трудового договору, якщо на момент введення дрес-коду трудовий договір уже підписано.

Коментуючи подачу цього законопроекту, депутат заявив, що законодавча ініціатива не направлена проти недавнього рішення про введення дрес-коду для співробітників Кабміну, а всього лише є механізмом, який захистить етнонаціональні, релігійні та генденрні ідентичності від «перегинів» роботодавців на місцях.

На думку О.ФЕЛЬДМАНА, внесення подібного законопроекту не приведе до гострих громадських дебатів, подібних тим, які були в Європі навколо прав мусульманських жінок на носіння хіджаба (релігійного головного убору) в громадських місцях, оскільки цей законопроект захищає в однаковій мірі права як національно-культурних і релігійних меншин, так і права представників більшості населення.

Як повідомляв УНІАН, міністр Кабінету міністрів Анатолій ТОЛСТОУХОВ своїм наказом від 30 вересня затвердив рекомендації щодо зовнішнього вигляду працівників Секретаріату Кабміну. Рекомендації введені в дію з 1 жовтня "з метою підвищення рівня дисципліни".

Основну увагу в документі приділено діловому костюму й гардеробу держслужбовця. Згідно з наказом, працівники Секретаріату Кабміну повинні одягатися лише в діловому стилі.