Лауреат Шевченківської премії у галузі літератури Василь ШКЛЯР відкидає звинувачення в антиросійській ідеї свого роману "Чорний Ворон".

Про це В.ШКЛЯР заявив в інтерв`ю "Газете по-киевськи" (№ 41 від 2 березня 2011 року).

"Мій роман не антиросійський, а протизагарбницький . Крім того, це художній твір зі своєю людською історією, філософією, характерами. Шевченківську премію дають за витвори мистецтва, а не за ідейну спрямованість. При чому тут влада? І невже ви допускаєте, що такі могутні особи, як Іван ДРАЧ, Марія СТЕФЮК, Василь ГЕРАСИМ’ЮК, Євген СТАНКОВІЧ, Мирослав СКОРИК, Роман БАЛАЯН, які входять до Шевченківського комітету, могли піддаватися тиску? Крім того, я знаю, що і в АП є люди, які прочитали "Чорного Ворона" з відкритим серцем", - сказав В.ШКЛЯР.

Відео дня

Письменник також не розділяє думки, що Шевченківська премія себе зжила. "Сам факт присудження премії "Чорному Ворону" дає відповідь на ваше запитання. Чи ви пропонуєте заснувати премію імені Валуєва?", - відзначив він, відповідаючи на запитання, чи не вважає він цю премію "анахронізмом радянських часів".

В.ШКЛЯР також повідомив, що вірив у свою перемогу. "Звичайно (вірив - УНІАН). Інтриги? Багато хто говорив, що глава Комітету Борис ОЛІЙНИК мені цю премію не дасть, але я знав, що він, насамперед, великий поет, а не політик", - додав письменник.

"До речі, я Борису ОЛІЙНИКУ завдячую. Щоправда, він про це не знає. В молодості мені запропонували поїздити по Україні з концертами. І от, пам`ятаю, повезли нас у Красний Луч, в якусь в`язницю. Сидять суворі люди з кам`яними обличчями. Хтось з нашої бригади читав свої твори, хтось непристойні частівки. А я вийшов і думаю: ну що я, молодий хлопець, можу сказати цим людям? Тим більше що оратор з мене тоді був ніяким. І почав читати чомусь… вірші Бориса ОЛІЙНИКА. Дивлюся – ніби слухають… Вірші-то людяні, за душу беруть. Так весь "тур" їх і читав. А потім, коли я вже і забув про цей досвід перших виступів перед публікою, прийшов гонорар – 6 тис. крб., що тоді становило дві Шевченківські премії", - згадує письменник.

Водночас В.ШКЛЯР зізнався, що ще не думав про те, як розпоряджатиметься 260 тис. грн. преміальних грошей.

Як повідомляв УНІАН, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменнику Василю ШКЛЯРУ за роман «Залишенець. Чорний Ворон». Таке рішення було ухвалене в результаті таємного голосування за підтримки 17 представників комітету.

Вручення Шевченківської премії відбувається традиційно у день народження Великого Кобзаря - 9 березня.

*** Роман "Чорний Ворон" відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 20-х роках XX сторіччя. Головний герой роману – холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон – воює проти більшовиків, які окупували Україну і встановлюють у ній свій лад.