Голова Народного Руху України Борис ТАРАСЮК заявляє, що в НРУ відбулась партійна дискусія щодо створення єдиної партії на основі блоку демократичних сил, проте остаточне рішення з цього питання винесе з’їзд партії 2 серпня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Б.ТАРАСЮК заявив на прес-конференції в Івано-Франківську.

За його словами, спочатку не всі члени партії поділяли позицію керівництва НРУ у цьому питанні. «Дійсно, була дискусія в НРУ, і я вважаю це нормальною традицією демократичної партії. Чотири крайові організації, зразу скажу - далеко не найвпливовіші і ненайчисельніші, висловилися проти підписання і участі НРУ у блоці національно-демократичних сил. Але дискусія показала, що переважна більшість крайових організацій підтримала дії керівництва НРУ», - зауважив Б.ТАРАСЮК.

Відео дня

Він також повідомив, що «ті крайові організації, які виступали за відставку голови НРУ, відмовилися навіть вносити цю пропозицію на розгляд Центрального проводу партії».

Б.ТАРАСЮК вважає, що "єдина національно-демократична партія відповідає тим бажанням і прагненням, якими керувався Народний Рух України багато років", тому нічого дивного немає, що НРУ братиме участь в її створенні.

Крім того, Б.ТАРАСЮК наголосив, що пріоритетами для НРУ є повернення до влади і створення більшості в новому парламенті.

Він зазначив, що НРУ першим з учасників блоку демократичних сил запропонував програмні засади майбутньої партії. За його словами, Центральний провід ухвалив рішення про принципи створення єдиної національно-демократичної партії. Зокрема, це має бути національно-демократична ідеологія; керівництво нової партії повинно обов’язково обиратися таємним голосуванням тощо.

На думку Б.ТАРАСЮКА, при формуванні єдиної національно-демократичної партії мають бути закріпленні положення про визнання ОУН-УПА воюючою стороною в Другій світовій війні, низка положень щодо внутрішньої і зовнішньої політики.

Лідер НРУ сподівається, що з`їзд партії 2 серпня підтримає рішення Центрального проводу про створення єдиної партії. "І воно буде остаточним", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 5 липня лідери 10 партій, в тому числі НРУ і Української народної партії, підписали Декларацію про об`єднання демократичних сил, що є початком формування одного виборчого мегаблоку «Наша Україна – Народна самооборона», а також узяли зобов`язання створити надалі єдину демократичну партію.

6 липня в одному з видань було опубліковано інформацію про те, що члени деяких обласних організацій НРУ і УНП не згодні з рішенням своїх лідерів піти на саморозпуск для створення єдиної політичної сили разом з іншими учасниками блоку "Наша Україна – Народна самооборона".

Також видання прогнозувало, що внутрішньопартійна опозиція НРУ планувала відправити у відставку голову партії Б.ТАРАСЮКА.