Через переспрямування транзитних обсягів газу газопроводом «Північний потік» Україна вже наступного року почне втрачати прибуток.

Таку думку висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин СИМОНОВ у рамках дослідної програми Інституту Горшеніна «Північний потік» у контексті європейського енергетичного ринку», повідомили УНІАН в інституті.

«Північний потік» – це шлях, який обходить Україну і Білорусь з погляду поставок до Європи, і абсолютно очевидно, що серйозної необхідності в новому російському газі зараз у Європі немає», - зазначив експерт.

Відео дня

«За моїми оцінками, аналізуючи контракти, приблизно 8 млрд. – це якраз контракти, пов'язані з новими обсягами поставок. Але мінімум 20 млрд. кубів, у кращому разі, доведеться забирати з традиційного напряму. «Газпром» вже заявив, що Білорусь він не чіпатиме, відтак 20 млрд. кубів забиратиме з України. Отже, тут абсолютно зрозуміло, до чого це приведе. А щодо другої гілки, то там ще взагалі обсяги не контрактовані. Тож наступного року це буде не 20, а десь вже 45-48 млрд. кубів. Нагадаю, що минулого року обсяг транзиту становив 92 млрд. кубів, цього року буде, звичайно, краща ситуація – 102, може бути навіть 105 млрд. кубів транзиту через Україну, то вважайте, якщо наступного року мінус 20 млрд. кубів, а через рік, у 2013 році, вже половина транзиту піде. Тут легко підрахувати недоотриманий прибуток, так що Україна почне втрачати гроші вже наступного року. Зрозуміло, що від України ще не можна відмовитися, і «Північний потік», навіть дві нитки, цього зробити не дозволять, але все-таки вже через запуск тільки «Північного потоку» недоотриманий прибуток України, думаю, перевищуватиме 1,5 млрд. доларів. Отже це серйозна проблема, безперечно», - вважає К.СИМОНОВ.

Відносинам Росії з Європою К.СИМОНОВ пророкуватиме перспективну співпрацю. «Росія фактично заявляє про те, що вона готова бути постачальником газу до Європи, намагається показати, що в умовах можливого зростання попиту на газ у неї є готова інфраструктура, вона готова в неї вкладати, і найголовніше, що європейські партнери не бачать у цьому жодних особливих проблем. Маються на увазі, звичайно, насамперед, держави «старої Європи». Ми знаємо, що деякі країни Східної Європи (Польща, наприклад), навпаки, в цьому бачать мало не «пакт Молотова-Ріббентропа». Але в період кризи роль «старої Європи» тільки збільшуватиметься, а роль Брюсселя – слабшати. «Газпром» демонструє, що він готовий з Європою працювати, готовий пускати її в проекти (відомо, що німецькі компанії беруть участь у розробці Південноросійського родовища, яке є ресурсною базою першої нитки «Північного потоку»). Тут заявка Росії очевидна, підтримка з боку європейських енергетичних гігантів теж є. Питання – в регуляторах. Питання – в Брюсселі. А тут говорити дуже складно, Брюссель поки що виходить з того, що потрібно займатися диверсифікацією. Принаймні, я розцінюю все це як чітку пропозицію з боку Росії – подивимося, що скаже Брюссель», - зазначив К.СИМОНОВ.