Європейський суд із прав людини, швидше за все, ухвалить рішення, яким зобов’яже Україну звільнити колишнього міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА. Таку думку висловив у коментарі «Радіо Свобода» Володимир БУТКЕВИЧ - заслужений юрист України, суддя Європейського суду з прав людини (1996-2007).

«Суд у Страсбурзі не дозволить жодній державі, щоб вона не дотримувалася хоча б мінімальних стандартів. У цій справі, як і в справі Юлії ТИМОШЕНКО, я чую, коли кажуть, мовляв, у нас таке законодавство, і вони всі нібито співчувають, але наголошують, що мають дотримуватися закону. Після того, як ми ратифікували Європейську конвенцію (з прав людини) й вона стала частиною нашого законодавства, після того, як ми ухвалили закон про виконання рішень Європейського суду – ці відмовки не є аргументами», – зазначив В.БУТКЕВИЧ.

У відповідь на запитання щодо можливої реакції європейських інституцій на визнання Страсбурзьким судом справ Ю.ЛУЦЕНКА й Ю.ТИМОШЕНКО політично вмотивованими, він зазначив, що «Парламентська асамблея Ради Європи чекає на рішення суду».

Відео дня

«Вони не хочуть випереджати суд, не хочуть ухвалювати якісь рішення, які могли б вплинути на суд. Я не сумніваюся, що у справах Ю.ТИМОШЕНКО й Ю.ЛУЦЕНКА будуть знайдені порушення. Далі будуть санкції. І якщо у нас думають, що санкції – це так, просто зобов’яжуть національний суд переглянути рішення у справах і все, то це не так, тому що санкції будуть серйозніші, зокрема, вони застосовуватимуться і до тих, хто брав участь у цих справах», – наголосив В.БУТКЕВИЧ.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого Печерський райсуд Києва засудив Ю.ЛУЦЕНКА до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна.