Екс-президент України Леонід КУЧМА вважає, що дострокові вибори у Верховну Раду можна сприймати як репетицію президентських виборів 2009 року.

Про це він сказав в інтерв`ю ВВС.

Відповідаючи на запитання чи не відчуває він відповідальності за ситуацію політичної нестабільності, яка склалася в Україні після 2004 року, після його рішення підтримати Віктора ЯНУКОВИЧА, Л.КУЧМА сказав, що таке рішення було загальним.

Відео дня

«Це було загальне, так би мовити, рішення. Дійсно, сьогодні лунає дуже багато голосів, і не тільки голосів, а обгрунтованих аналітичних матеріалів, що будь-який інший кандидат від "партії влади", якщо можна так сказати, хоча партії влади як такий тоді не було, переміг би обов`язково. А президент завжди відповідальний за все, що відбувається в країні, і за всі наслідки, тому я жодною мірою не знімаю з себе цю відповідальність», - відзначив Л.КУЧМА.

За його словами, "помаранчеві" перш за все різко змінили зовнішньополітичний курс. «Це просто була стратегічна помилка, коли Росію вони поставили на задвірки своєї зовнішньої політики», - вважає екс-президент. На його думку, «Росія - не та країна, і ми бачимо сьогодні й у зовнішньому світі, що вона виходить на передові рубежі. На це зважають всі, і Захід рхується, і Сполучені Штати Америки. Але особливо, як у нас раніше любили говорити, "третій світ". Вони вимушені сьогодні зважати на Росію. Я вже декілька разів наводив приклад: якщо в Росії 2% населення і 50% природних ресурсів, так треба зважати на Росію? Звичайно, рахуються, і та ж Європа, звідки ви віщаєте, 30, 40 до 50 відсотків нафти і газу одержує з Росії. Звідси і вся політика».