Окрім того, були виявлені чисельні факти закупівлі міністерством препаратів, якість яких не булла підтверджена. До таких висновків прийшла Тимчасова слідча комісія з розслідування діяльності МОЗ.

«В 2012 році МОЗ уклало договорів на суму понад 2 мільярди гривень, при  цьому переплативши з цих коштів близько 100 мільйонів. Таких висновків ТСК дійшла, порівнявши ціни на закуплені препарати із цінами на аналогічні товари в Російській Федерації, Польщі, Болгарії, Чехії, Словацькій Республіці, Угорщині, Молдові», - повідомив член ТСК, народний депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко.

Володимир Бортніцкий, начальник інформаційно-аналітичного управління Держлікслужби, відзначив, що існує державний реєстр цін на медичні препарати, але деякі позиції викликають низку запитань. Так, на окремі медикаменти ціна в діапазоні від мінімальної позиції до максимальної відрізняється  в рази.

Відео дня

"Таким чином, в державі створені умови, які дозволяють людям, які приймають рішення відносно здійснення державних закупівель, приймати рішення на підставі широкого діапазону цін. І, відповідно, приймаючи рішення відносно закупівлі дорожчого препарату, рішення є аргументованим, легальним але воно фактично дозволяє неефективно використовувати державні кошти", - сказав Бортніцкий.

На думку Петренка, єдиний вихід із ситуації, що склалася, запровадження низки змін, серед яких – запровадження системи референтного ціноутворення, яка дозволить знищити практику компаній-постачальників щодо отримання надприбутку; контроль імпортних ліків шляхом запрвадження механізму повного ліцензування; реформа у регуляторній політиці шляхом зосередження контролю за фармацевтичною галуззю в одній держструктурі – Держлікслужбі; запровадження у рамках МОЗу пілотного поекту прозорої системи електронних торгів під час проведення державних закупівель.