Партія регіонів України заявляє, що не допустить вступу України до НАТО всупереч волі громадян, зокрема без забезпечення всенародного волевиявлення. На цьому наголошується в заяві партії, переданій УНІАН.

«Лист, надісланий від імені керівників української держави на адресу штаб-квартири НАТО про надання Україні на саміті в Бухаресті можливості приєднання до Плану дій з набуття членства в Альянсі, є яскравим прикладом політичних спекуляцій в контексті майбутніх президентських виборів», - йдеться в заяві.

Її автори зауважують, що цей лист «досі залишається документом з грифом «таємно»: його текст не бачила ані широка громадськість, ані територіальні громади, ані парламент».

Відео дня

Вони нагадують, що згідно з чинною Конституцією, такі листи має підписувати лише керівник уряду, і він є юридично відповідальним за таке рішення.

«Тим часом, сьогодні під зверненням до керівництва НАТО ставлять свої підписи Президент, прем`єр-міністр та голова Верховної Ради. Продовжуючи практику брутального порушення Основного Закону, вони діють сепаратно, переслідуючи при цьому кожен свою мету», - вважають автори заяви.

На їхню думку, «будучи заручником певних сил, Президент вкотре демонструє, що він не є представником усієї української громади».

«Таку ж позицію зайняли і голова Верховної Ради, який не зміг відстояти своє право керуватися виключно законом, і глава уряду Юлія ТИМОШЕНКО», - підкреслюється в заяві.

«Водночас, розуміючи непопулярність ідеї членства в НАТО серед мільйонів українців і враховуючи власні президентські амбіції, прем`єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО навздогін листові дає письмові пояснення, розміщені на Урядовому порталі 19 січня. Пояснюючи, що вона, мовляв, насправді мала на увазі, підписуючи цього листа, Ю.ТИМОШЕНКО з притаманним їй цинізмом демонструє дві правди: одну – для Заходу, так би мовити на експорт, а іншу – для власного народу», - акцентують автори заяви.

На їхнє переконання, «своїми діями вони (Президент, прем’єр і спікер) нанесли непоправної шкоди авторитету України». «Влада продемонструвала непрофесійність, глибокі внутрішні конфлікти та президентські амбіції кожного з цієї трійки, і особливо – Ю.ТИМОШЕНКО», - підкреслюється в заяві.

Її автори серед причин, що примусили їх блокувати роботу парламенту, називають «незаконні і сепаратні дії очільників влади і намагання будь-що втягнути Україну в НАТО».

«Наша позиція однозначна – ми змусимо помаранчеву владу рахуватися з волею народу», - зазначається в заяві Партії регіонів.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня Президент України Віктор ЮЩЕНКО, прем`єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО і голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК звернулися з листом до Генерального секретаря НАТО, в якому заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час наступного саміту Україна-НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року. Разом із тим, 18 січня фракції Партії регіонів і КПУ заблокували трибуну Верховної Ради України, вимагаючи від А.ЯЦЕНЮКА відкликати свій підпис з-під листа до Генсекретаря НАТО.