Співвласник компанії «РосУкрЕнерго» Дмитро ФІРТАШ заявляє про можливі негативні наслідки для України від перегляду ціни на транзит газу її територією.

Про це він сказав у своєму першому телевізійному інтерв`ю на телеканалі «Інтер» увечері 3 лютого.

Зокрема, Д.ФІРТАШ наголосив, що «держава повинна розділити політику і бізнес, а не лякати, з приходом кожного уряду, що вони переглядають ціни».

Відео дня

«Вони самі змушують Росію думати, чи надійний партнер Україна в постачаннях і транзиті газу», - відзначив Д.ФІРТАШ.

За його словами, через зростання середньої ціни на газ в Європі Росія «одержала унікальну ситуацію». «Вона може тепер визначати можливість, через які потоки диверсифікувати свої постачання газу», - відзначив він.

«Росія починає думати, як будувати обхідні трубопроводи. Вона хоче розкласти свої ризики по різних корзинах. для України це дуже погано», - вважає Д.ФІРТАШ.

Разом з тим він відзначив, що ціна на газ для України низька порівняно з європейськими цінами, бо «Україна є одним з основних гравців газового ринку Європи» і «щоб привезти газ до Європи і продати, потрібно забезпечити ним Україну».

«Ми прекрасно розуміємо, що Україна не може заплатити велику ціну за газ», - відзначив Д.ФІРТАШ. За його словами, ціна на газ для України була розрахована так, аби Україна змогла її заплатити і щоб покрити собівартість газу для «РосУкрЕнерго».

Д.ФІРТАШ також відзначив, що «РосУкрЕнерго» - це «нормальна газотрейдерна компанія», яка правильно збалансована і стабільність постачань газу через яку не викликає побоювань у європейських країн.

Як повідомлялося, прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що Рада національної безпеки і оборони України схвалила рішення про перехід України на прямі постачання природного газу і відмову від посередницьких послуг компанії «РосУкрЕнерго».

Довідка УНІАН. Компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія) є ексклюзивним постачальником газу до України, реалізовуючи його українським споживачам через ЗАТ «РосУкрЕнерго».

50% RosUkrEnergo належить російському газовому монополістові ВАТ "Газпром", 45% – українському бізнесменові Дмитру ФІРТАШУ, 5% - Івану ФУРСІНУ.