Андрій Аксьонов назвав колег "клоунами" / Скріншот

Новообраний депутат від ОПЗЖ Андрій Аксьонов, якого громадськість підозрює у зв’язках з бойовиками на Донбасі та РФ, прокоментував своє складання присяги під крики «Ганьба» у Раді.

Коментар з цього приводу Аксьонов дав виданню Радіо Свобода.

Читайте такожУ СБУ прокоментували публікацію відео екс-суддею ЧаусомУ депутата поцікавилися, чи вважає він законною сьогоднішню присягу.

Відео дня

«Виключно законною. Шановні, 20 тисяч людей проголосували за мене, 66%. Я – чемпіон України. З чого ви взяли, що вона може бути незаконною?», – сказав Аксьонов.

На що журналісти зауважили, що він приймав присягу не в тому місці,  де її треба приймати (через блокування трибуни Аксьонов склав присягу у суддівській ложі – ред.).

«А там не написано, що вона має бути саме на трибуні. Треба прочитати і підписати», – відповів нардеп від ОПЗЖ, заявивши, що він «не компетентний вважати це за порушення». Невдовзі Аксьонов, реагуючи на блокування трибуни колегами, додав: «Цирк поїхав, а клоуни залишилися».

Що сталося

Аксьонов, який переміг на виборах у 50-му окрузі в Донецькій області, сьогодні склав присягу народного депутата України у сесійній залі парламенту під вигуки "Ганьба".

Головуючий на засіданні перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав, що, враховуючи "контраверсійність цього питання" , тобто звинувачення, які були в ЗМІ щодо наявності в Аксьонова нібито російського паспорта, звернувся до Апарату парламенту з проханням роз’яснити, чи є підстави не проводити процедуру присяги.

За його словами, відповідь була такою, що жодних юридичних підстав для цього немає. Тому він запросив Аксьонова до трибуни, але оскільки вона була заблокована, то присягу він зачитував з ложі, де зазвичай перебувають судді, коли їх запрошують до сесійної зали.

Що відомо про Аксьонова

  • Аксьонов переміг на проміжних виборах, що відбулись 28 березня у виборчому окрузі №50 у Донецькій області.
  • За інформацією деяких ЗМІ, СБУ за 10 днів до виборів у 50-му окрузі нібито повідомила Центрвиборкому про наявність в Аксьонова російського паспорта і попросила вжити заходів у зв’язку з цією інформацією.
  • 14 квітня заступник голови СБУ Сергій Андрущенко у відповіді на депутатське звернення Володимира Ар’єва (фракція «Європейська солідарність») повідомив, що спецслужба не володіє підтвердженими даними про наявність в Аксьонова паспорта громадянина РФ.
  • Також повідомлялося, що слідчими СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.2 статті 110 Кримінального кодексу України, в якому в тому числі досліджуються обставини організації та проведення 11 травня 2014 року на території Добропільського району Донецької області незаконного референдуму.
  • При цьому в СБУ зазначали, що підозру Аксьонову не вручали.
  • 28 квітня Центральна виборча комісія повідомила про реєстрацію представника партії «Порядок» Андрія Аксьонова депутатом Верховної Ради України.