Українські слідчі вважають, що суд в Україні був би більш вигідним для Новака / УНІАН

Прокуратура України ще не вирішила, чи буде просити Польщу передати їй колишнього голову "Укравтодору" Славоміра Новака, щоб судити його на українській території. Однак, українська сторона не виключає такий сценарій.

Про це пише сьогодні Rzeczpospolita, додаючи, що ще в понеділок голова НАБУ Артем Ситник сказав, що Київ поки не просить Варшаву видати Новака. При цьому він додав, що "не принципово, який суд буде розглядати справу". Однак, джерела видання в українській столиці повідомили, що в майбутньому бажання судити Новака все ж може з'явитися. Але служби, зважаючи на таємницю слідства, не хочуть розкривати зараз деталей.

"Під час прес-конференції було сказано, що зараз немає такої потреби. Нічого більше не можу сказати", - відповіла польському виданню прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра. 

Відео дня

Вона порадила польським журналістам звернутися до САП. Але там теж не дали однозначної відповіді щодо можливості екстрадиції Новака. Представниця САП Ольга Постолюк визнає, що ситуація безпрецедентна і зараз немає остаточного бачення, яка з країн буде судити екс-голову "Укравтодору".

Читайте такожСуд у Польщі заарештував екс-голову "Укравтодору" Новака на три місяці

"Триває слідство, тож зараз ще зарано про це говорити", - сказала вона.

Тим часом, джерело в українських службах безпеки повідомило Rzeczpospolita, що Новак, швидше за все, постане перед польським судом.

"Його затримали в Польщі, він має польське громадянство. Тож можна логічно допустити, де його будуть судити", - сказав співрозмовник видання.

Колишній член польського спецпідрозділу GROM Даріуш З і бухгалтер з Гданська Яцек П. пояснили виданню, що вся проблема полягає в суті звинувачень проти Новака. Адже в Україні його звинувачують в корупції, а в Польщі він нібито відмивав гроші через "своїх людей". А справи зазвичай розглядає суд країни, на території якої був скоєний злочин.

Для колишнього політика "Громадянської платформи" і міністра уряду Дональда Туска питання, в якій країні його будуть судити, важливе.  

Читайте такожЗатримання екс-голови "Укравтодору" в Польщі: НАБУ проводить обшуки в Києві та Львові (фото)

В українському суді справа може затягнутися на кілька років. І хоч кожен новий уряд України обіцяв провести судову реформу, українські суди лишаються одними з найбільш корумпованих в Європі. 69,5% українців вважають, що вони виносять несправедливі вироки.

"Для Новака суд в Україні міг би бути кращим варіантом. Він може бути звільнений на поруки або й взагалі уникнути відповідальності. Суди в Польщі дають більшу гарантію ретельного розгляду", - сказав виданню неназваний український слідчий.