Банкова зайняла жорстку проукраїнську позицію по Донбасу і просить допомоги союзників - політолог

Голова Офісу президента Андрій Єрмак жорстко відповів представнику РФ на переговорах Нормандської четвірки Дмитру Козаку, вимагаючи повернутися до конструктиву і говорити про дійсно мирний план і дорожню карту по Донбасу. Мета ОП в даному питанні - відстояти українські інтереси по Донбасу і захистити життя українських військових.

Про це пише політолог Андрій Золотарьов.

"В останні тижні Росія посилено намагається протиснути свою повістку по Донбасу. І представник РФ в переговорах радників Нормандської четвірки Козак дозволяє собі ставити чи не ультимативні вимоги українській стороні - наприклад, щоб ЗСУ не відповідали на провокації бойовиків", - говорить Золотарьов.

Відео дня

За його словами, "мирний план" в інтересах Росії і невизнаних республік категорично не влаштував Банкову. Щоб відстояти українські інтереси і захистити українських військових, які перебувають під обстрілом, голова ОП Єрмак жорстко відповів Козаку, вимагаючи повернутися до конструктиву і говорити про дійсно мирний план і дорожню карту, яку розробила Україна разом з Німеччиною і Францією.

"Крім того, в Офісі президента скоординували позиції по Донбасу з Німеччиною і Францією. Києву вдалося переконати європейських партнерів у неприпустимості йти на поступки Кремлю в ситуації, коли бойовики підсилюють провокації на лінії розмежування", - повідомляє політолог.

Він також звернув увагу на те, що зараз Офіс президента налагоджує системну роботу щодо тиску на Росію з залученням західних партнерів відразу по декількох напрямках. По Донбасу - в координації з Німеччиною і Францією. По Криму - створенням Кримської платформи. По більшому порядку денному - з США.

"Банкова демонструє, що має намір жорстко захищати інтереси України. Єрмак, який курує міжнародний напрямок, отримав карт-бланш на максимальне залучення західних союзників в усі процеси, спрямовані на імплементацію мирного плану і примус до нього Росії. У Кремлі це розуміють, але крім як огризатися і влаштовувати провокації, нічого вдіяти не можуть", - вважає Золотарьов.