Джо Байден / Фото REUTERS

У Республіканській партії закликають президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена провести зустріч з президентом України Володимиром Зеленським до зустрічі президента США із президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це заявив представник Республіканської партії у комітеті Палати представників США із закордонних справ Майкл Маккол, йдеться у відповідному Twitter-повідомленні республіканців у цьому комітеті.

"Неприйнятно, що наш стратегічний партнер Україна зі ЗМІ дізналася про ганебне рішення скасувати критично важливі санкції проти "Північного потоку-2", а не безпосередньо від адміністрації Байдена. Президент США має використати надані Конгресом повноваження для зупинення добудови трубопроводу", - наголосив Маккол.

Відео дня

Він закликав Байдена зустрітися із Зеленським, аби підтвердити підтримку США територіальної цілісності і суверенітету України, до саміту з президентом РФ Володимиром Путіним.

Маккол додав, що запуск «Північного потоку-2» зробить Україну більш вразливою до російської агресії.

«Це повністю неприйнятно», - наголосив Маккол.

Зустріч Байдена і Зеленського: що відомо

7 червня Байден провів телефонну розмову із Зеленським.

Президент США запросив свого українського колегу відвідати Білий дім цього літа.

У Twitter Зеленський уточнив, що Байден запросив його відвідати США в липні.

До цього в інтерв'ю Axios Зеленський заявив, що дізнався про те, що Байден вирішив припинити спроби блокувати будівництво «Північного потоку-2», який Україна розглядає як загрозу своїй національній безпеці, через ЗМІ, а не напряму.

Зеленський використав інтерв'ю Axios, щоб попросити Байдена зустрітися з ним до зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, яка запланована на 16 червня, - запропонувавши приєднатися до нього «в будь-яку хвилину і в будь-якій точці планети».

Зустріч Байдена і Путіна запланована на 16 червня у Женеві.