Екс-посол закликав не пускати російські кораблі в європейські порти / фото REUTERS

Колишній посол США в Україні Джон Гербст закликав західних союзників заборонити російським кораблям заходити в американські та європейські порти у відповідь на закриття Москвою Керченської протоки.

Читайте такожКатер берегової охорони США вперше за 12 років увійшов до Чорного моря (фото, відео)Про це він заявив на онлайн-дискусії YES «Загрози безпеці України, і як має діяти світова спільнота». 

«Сполучені Штати і наші партнери по Євросоюзу, а також Великобританія і Канада повинні діяти спільно, змусивши Москву заплатити ціну за нинішню ескалацію в Чорному та Азовському морях. Цією ціною могла б бути заборона російським кораблям заходити в порти США та Європи», - сказав Гербст.

Відео дня

«Давайте покажемо Москві, що тільки через те що вона послабила загрозу нового вторгнення, їй не минеться безкарно той новий рівень пресингу, який вона зараз чинить на Україну на морі», - сказав екс-посол.

За його словами, чим рішучішою буде реакція на російські провокації й агресію, тим менша вірогідність нових провокацій у майбутньому, передає Голос Америки.

Зкриття Росією частини акваторій Чорного моря

Російська Федерація оголосила, що з кінця квітня по жовтень 2021 року закриває частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та суден інших країн під приводом військових навчань.

Як заявили в Міністерстві закордонних справ України, такі дії РФ є грубим порушенням права на свободу судноплавства, а також черговою спробою узурпувати суверенні права України як прибережної держави.

МЗС висловило протест у зв’язку з цими діями Російської Федерації та закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора.