Милованов наголосив, що якщо карантин не повернуть, в Україні до кінця року від COVID-19 помруть 7500 людей / фото УНІАН

За словами ексміністра розвитку економіки Тимофія Милованова, якщо в Україні не повернуть жорсткий карантин, то до кінця року від коронавірусу в країні помруть 7500 людей. Він також вважає, що карантин не потрібно повертати навіть в тому випадку, якщо летальність буде більша.

За оцінками Київської Школи Економіки, до кінця року в Україні помруть від 2000 до 7000 пацієнтів з коронавірусом, розповів Тимофій Милованов на своїй сторінці у Фейсбуці.

Читайте такожУ МОЗ після нового коронавірусного антирекорду заговорили про "певні заходи" заради здоров'я українців

Відео дня

За словами колишнього міністра розвитку економіки, пандемія продовжує розвиватись і ніякого піку або плато захворювань в Україні не було. Нині наша країна перебуває в жовтому сценарії з помірною сезонністю. 

Милованов повідомив, що якщо жорсткий карантин повернеться, то від коронавірусу до кінця року загине 2000 людей, а якщо не повернеться – то цей самий показник зросте до 7500.

"Я вважаю, що карантин не потрібно повертати, навіть якщо загине більше людей. Тому що від зупинки й спаду економіки постраждає і загине також багато людей. А в економічному вимірі втрати будуть значно більшими, ніж переваги від карантину", – заявив Милованов. 

Ексміністр додав, що 7500 смертей це значно менше ніж 120-140 тисяч, які могли б трапитись без карантину за чорного сценарію. І оцінки Київської Школи Економіки за розвитку чорного сценарію показують, що економічні втрати в такому випадку "приблизно дорівнюють економічній вартості й оцінці врятованих людських життів". Ця сума становить приблизно 54 мільярди доларів.

Але оскільки в реальності захворюваність в Україні значно нижча, Милованов вважає, що повернення жорсткого карантину є невиправданим заходом.

"Зараз ми в м'якшому сценарії – жовтому – з помірною сезонністю. Тому, карантин стає невиправданим. Сподіваюсь у політиків стане мужності й волі не повертати карантин", – сказав він. 

Як повідомляв УНІАН, 20 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про запровадження в Україні адаптивного карантину з 22 травня по 22 червня з огляду на епідситуацію у регіонах.

Станом на 9.00 11 червня в Україні вже зареєстровано 29 тис. 070 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 854 летальні, 13 тис. 141 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 689 нових випадків.