Віталій Кличко / фото kiev.klichko.org

Політичний експерт Кирило Сазонов заявляє, що мер Києва Віталій Кличко причетний до незаконного намиву піску в столиці смотрящим Денисом Комарницьким та народним депутатом Миколою Тищенком та всіляко потурає їм.

Про це Сазонов написав на своїй сторінці у Facebook.

"Якщо коротко, то справа така: на Видубичах на ділянці 17 Га, що незаконно експлуатує ПАТ "Мостобуд", понад 150 тисяч тонн піску. Його просто крадуть та щодня десятками вантажівок вивозять на різні будівництва в Києві. Адже договір оренди цієї ділянки з “Мостобудом” Київрада розірвала ще у 2018 році через несплату орендної плати та намагання всупереч договору віддати її субпідряднику. До того ж і в оренду ділянка давалася під “перенесення виробництва”, а на під намив піску, який тут роблять під виглядом днопоглиблювальних робіт. Що, до речі, також незаконно", - підкреслив Сазонов.

Відео дня

Читайте такожКличко обманув депутатів Київради, щоб провести корупційне рішення - блогер

За його словами, спроби відновити законність “нібито були”. КП “Благоустрій” мало демонтувати огорожу, що вже два роки є незаконною. Адже земельна ділянка належить громаді Києва.

“Але комунальники нічого не зробили. В перший день їм нібито фізично завадили “якісь особи”, а потім вони нібито отримали документи про можливу законність видобутку піску і тепер вивчають їх. Вивчати, як ми розуміємо, можуть довго. А от ще, як то кажуть, штришок: мирні акції протесту проти незаконного видобутку піску розганяють поліцейські, які б мали їх захищати, а активістам погрожують “бандити Лєшего” (Сергій Лєщенко - засновник охоронної компанії “Варта 1”). До речі, цього самого Лєшего неодноразово бачили в компанії “смотрящего” Дениса Комарницького - про це писав Гео Лєрос і навіть фото викладав. Тож тепер стає трохи зрозумілішим, кому все ж таки вигідна бездіяльність поліції та комунальників, та хто покриває незаконний піщаний бізнес”, - зазначив політолог.

Він розповів, що ПАТ “Мостобуд” брав участь у будівництві Подільського мосту. Проте у 2017 році генеральним підрядником стало ТОВ “Еко-Буд-Трейд”.

“Ця фірма-прокладка нічого не будує, проте отримала понад 6 млрд грн на виконання робіт. Ця фірма, як кажуть ЗМІ, підконтрольна якраз Денису Комарницькому. Про причетність Комарницького, нардепа Тищенка та його свояка Блінова до незаконного намиву піску на Видубичах вже не раз казали і депутати Київради, і активісти, і експерти. Цікаво, що “Мостобуд” і “Еко-Буд-Трейд” є фігурантами у кримінальному провадженні щодо розтрати бюджетних коштів в особливо великому розмірі під час будівництва Подільського мостового переходу. ЗМІ вже неодноразово писали про те, що смотрящий Денис Комарницький, нардеп Микола Тищенко та мер Києва Віталій Кличко привласнили 6 мільярдів гривень на будівництві Подільського мосту. Який, після таких розкрадань, взагалі навряд чи добудують”, - припустив експерт.

Також він згадав, що нещодавно на десятках об’єктів, що так чи інакше пов’язані з підконтрольною Комарницькому “Еко-Буд-Трейд” пройшли обшуки.

“Смотрящий “розпиляв” столичний бюджет на 16 млрд грн та вкрали тисячі Га київської землі і десятки міських споруд. Звісно, такі масштаби розкрадань не могли б пройти повз мера Кличка. І те, що він їм потурає, каже про його пряму причетність до корупційних схем. У тому числі - й з намиву піску. До речі, збитки, завдані місту через незаконну діяльність з намиву піску, оцінюються у понад 250 млн гривень. Можна було б декілька дитсадків побудувати…” - резюмував Кирило Сазонов.