фото УНІАН

Колишній народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Черненко пішов на угоду зі слідством у справі про отримання ним компенсації за житло у Києві.

Про це він повідомив у коментарі УНІАН.

На запитання щодо інформації про судове засідання у його справі і про те, що він визнав себе винним у зловживанні службовим становищем та пішов на угоду з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Черненко відповів: "Дійсно склалися такі обставини, що я неточно рахував 30-кілометрову зону від Києва. Там треба від меж, а не від центру. Відповідно, я не мав права на отримання цих коштів (компенсації від держави за оренду номеру в готелі "Київ" у зв'язку з відсутністю житла в Києві - УНІАН)".

Відео дня

Читайте такожПосольство США прокоментувало роботу американських лабораторій в Україні

На запитання щодо повернення коштів екс-депутат відповів: "Я вже їх повернув у повному обсязі". Черненко підтвердив, що йдеться про 582 тис. 430 грн.

За словами Черненка, зараз Вищий антикорупційний суд має продовжити розгляд його угоді зі слідством.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня у Національному антикорупційному бюро України повідомили, що народні депутати VIII скликання повернули близько 1,65 млн грн безпідставно отриманої компенсації за оренду житла або винайм готельних номерів у Києві після того, як детективи НАБУ розпочали розслідування у жовтні 2018 року.

"Ще ряд народних обранців переглянули свою потребу в отриманні компенсацій і відмовились від неї. Внаслідок цього, враховуючи розмір щомісячної оплати компенсації, впродовж грудня 2018 - січня 2019 року Управління справами Апарату Верховної Ради України заощадило близько 4 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Також у НАБУ заявили, що у межах справи про протиправне отримання компенсації за житло слідство перевіряє факти отримання близько 11 млн грн кількома десятками колишніх народних депутатів.

"Як з’ясували детективи НАБУ, кожен із цих парламентаріїв на підставі поданих заяв до Апарату ВР незаконно отримав від 30 тис. грн до 1 млн грн, оскільки насправді мав власне житло у столиці або поблизу (до 30 км від меж Києва)", - йдеться у повідомленні.

У грудні 2019 - березні 2020 року НАБУ та САП притягнули до відповідальності п’ятьох народних депутатів VIII скликання за незаконне отримання компенсації на понад 2,6 млн грн. Стосовно чотирьох з них розслідування завершені, а троє вже відшкодували сплачені їм 1,5 млн грн, не чекаючи вироку суду.

"Ще троє народних депутатів визнали, що дійсно "помилково" отримували компенсацію та добровільно повернули 160 тис. грн", - повідомили у НАБУ.