Українська влада у відносинах з Угорщиною виступає за позитив і конструктив / фото - УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова "дипломатично бити" у відповідь в разі неповаги зі сторони Угорщини до українських інтересів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу.

"У відносинах з Угорщиною дуже важливо відділяти, знаєте, як каже приказка: "Не плутати грішне з праведним". Газ - це грішне, а захист нацменшин, забезпечення прав української громади в Угорщині, а угорської в Україні - це праведне. Тому ми перенесли на невідомий термін засідання двосторонньої економічної комісії", - зазначив міністр.

Відео дня

При цьому він наголосив, що українські дипломати готові "рухатися вперед по освітньому треку, по треку захисту прав національних меншин".

Читайте такожГолова Тернопільської облради пропонує "наїхати" на угорців в Україні через дії Будапешта (відео)"У нас на цьому треку є серйозні досягнення. Нещодавно відбулося засідання робочої групи з питання освіти, де був підписаний протокол, і було усунуто декілька непорозумінь, й усунуто занепокоєння угорської сторони з низки питань, тому цей діалог має, я переконаний, продовжуватися", - повідомив Кулеба.

Він вкотре наголосив, що Україна готова і прагне до повноцінних дружніх відносин з Угорщиною, які враховуватимуть національні інтереси обох країн.

Також глава МЗС прокоментував заяви представників прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про те, що Угорщина продовжить блокувати розвиток відносин України з НАТО.

"Власне, ніякої новини прем'єр-міністр Орбан не озвучив. Угорщина послідовно наголошувала, що питання НАТО буде вирішене у прив'язці до комплексного вирішення питання з угорською меншиною в Україні. А це непростий вузол, і його треба розв'язувати (один завиток за іншим), тому коли я кажу про успішне засідання комісії, - ми розв'язали один такий завиток. Потім треба ще розв'язати інший, потім третій, четвертий і п'ятий. Це нормальний робочий процес", - сказав міністр.

Окрім цього, глава МЗС наголосив, що виступає за дружбу та співробітництво. Проте Україна буде "бити" у відповідь, якщо хтось буде зачіпати її інтереси, стверджує Кулеба.

"Ще раз наголошу дуже чітко і спокійно: я завжди дотримувався і буду дотримуватися дуже простої лінії. Я за дружбу, за співробітництво, тому ми можемо нескінченно обмінюватися різкими заявами один з одним. Це частина великої політичної баталії, але принципово - ми готові дружити, ми готові шукати рішення. Але якщо хтось робитиме щось, що не відповідає українським інтересам і безпосередньо їх зачіпає, і буде бити по нас, - ми будемо завжди бити у відповідь, дипломатично, безумовно", - заявив політик.

Він додав, що українська влада у відносинах з Угорщиною виступає за позитив і конструктив, але з повною повагою до позицій України.

Читайте також"Слуга народу" ініціює відставку Разумкова з посади голови РадиЯк повідомляв УНІАН, 27 вересня Угорщина підписала з російським "Газпромом" новий довгостроковий контракт на постачання газу в обхід України.

У зв’язку з цим МЗС України висловило розчарування та викликало посла Угорщини.

28 вересня у Європейській комісії заявили, що оцінять можливі наслідки у зв’язку з підписанням контракту на постачання російського газу в Угорщину в обхід України.

29 вересня в Угорщині заявили про намір продовжувати блокувати переговори про вступ України до НАТО.

Також Вас можуть зацікавити новини: