Олександр Писарук

Глава Райффайзен банк Аваль Писарук, колишній заступник глави НБУ і старший експерт фінансового сектора в МВФ, заявив, що абсурдність звинувачення НАБУ в справі рефінансування VAB банку Олега Бахматюка була зрозуміла відомству Ситника з самого початку.

Однак НАБУ відтягує прийняття процесуального рішення про закриття кримінальної справи, бо не може пояснити громадськості ті безпідставні публічні заяви, які вони робили під час розслідування. Про це пишуть "Українські новини".

Олександр Писарук заявив, що абсурдність звинувачення з боку НАБУ була зрозуміла з самого початку активної фази цього кримінального провадження, і в 2014 році НБУ діяв в рамках законодавства та виключно з метою уникнути негативних наслідків банківської кризи, і всі претензії з боку НАБУ вже спростовані відповідними документами, висновками експертів і фахівців.

Відео дня

«Мені здається, вже всім зрозуміло, в тому числі представникам правоохоронних органів, що будь-які звинувачення співробітників НБУ в заволодінні коштами шляхом видачі стабілізаційного кредиту в період кризи 2014 року - це абсурд. Неприємно усвідомлювати, що НАБУ - організація, яку підтримують всі міжнародні інституції, включаючи МВФ, в якому я працював більше трьох років, не розібралося в ситуації, абсолютно безпідставно звинуватило співробітників НБУ в умисному злочині і відмовляється тепер це визнавати», - каже Писарук.

Читайте такожНАБУ відмовилося виконувати рішення ЄСПЛ: нардеп заявляє, що це загрожує Україні санкціями з боку Євросоюзу

За його словами, НАБУ тепер складно пояснити громадськості ті публічні заяви, які вони робили під час розслідування, адже озвучені ними звинувачення були безпідставними. «Однак ще гірше продовжувати цей абсурд і всіляко відтягувати прийняття логічного процесуального рішення про закриття кримінальної справи стосовно мене і співробітників НБУ», - заявив банкір.

Нагадаємо, справу проти Писарука і Бахматюка, яка була повторно відкрита НАБУ в порушення норм чинного законодавства, стосувалася отримання рефінансування від НБУ VAB банком. Печерський районний суд Києва ухвалив, що вона була відновлена незаконно, проте НАБУ і САП відмовляються виконувати рішення суду. Раніше офіційні висновки експертиз, висновки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та заяви НБУ спростували звинувачення НАБУ.