Плівки Деркача - політик стверджує, що з України вивели нібито мільйони доларів на рахунки компанії, пов'язаної з сином Байдена / REUTERS

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач стверджує, що з України було виведено мільйони доларів на рахунки компанії, пов'язаної з сином колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантером.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції.

Читайте такожУкраїна проводити власне розслідування "плівок Деркача" – Венедіктова

Відео дня

За словами Деркача, на прес-конференції оприлюднені «докази виведення через фінансові ями мільйонів доларів, вкрадених в українського народу, відмитих за допомогою банків і мийок у різних юрисдикціях, і з наступними перерахуваннями їх на рахунки компанії сім'ї Байдена».

«Кожне слово, яке нами озвучене, підкріплене документами з цифрами і записами, які нам передали журналісти-розслідувачі, а також люди, які володіють інформацією про корупційні схеми», - сказав депутат, додавши, що всі наявні факти «міжнародної корупції» та «зовнішнього управління Україною» будуть передані в правоохоронні органи України.

Колишній старший групи прокурорів Генпрокуратури з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 років Костянтин Кулик, який був присутній на прес-конференції, зазначив, що до нього звернулися двоє іноземних громадян, які «займалися відмиванням вкрадених Злочевським (міністром екології та природних ресурсів України в 2010- 2012 рр. - УНІАН) мільйонів доларів» з «подальшим виведенням цих мільйонів на рахунки фірми Burisma і на рахунки фірми Байдена».

На прес-конференції було оприлюднено відео двох людей з закритими обличчями, один з яких - громадянин Латвії. Він розповів, як власник компанії Микола Злочевський відмивав гроші через офшори.

Свідок з Латвії стверджує, що «в Україні Микола (Злочевський - УНІАН) мав багато неврахованого налу, йдеться про суму 10 мільйонів доларів щомісяця. Ці гроші переводилися в безнал за кордон за фіктивними контрактами. Суми йшли через банки Латвії».

«Гроші Злочевського клали в гривні на рахунки українських компаній, потім на підставі зовнішньоекономічних контрактів конвертували в долар. Після чого гроші перераховували на рахунки латвійського ПриватБанку», - заявив він, додавши, що з листопада 2014 року по жовтень 2015 року проходили платежі однакових сум - 83 тисячі доларів на місяць з рахунків Burisma на рахунок американської компанії Rosemont Seneca, яка нібито належала Хантеру Байдену.

Як підкреслив Кулик, платежі на користь сина Байдена сукупно становили понад 3 мільйони 400 тисяч доларів. За його словами, гроші йшли з компанії Rosemont Seneca Boa на рахунки банку Morgan Stanley.

За словами одного зі свідків, схожим чином перераховувалися гроші екс-президенту Польщі Олександру Кваснєвському – йдеться про мільйон євро за "консультаційні послуги".

"Плівки Деркача": що відомо

  • На прес-конференції в Києві 19 травня Деркач оприлюднив записи телефонних розмов, які, за його словами, можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Байдена на екс-президента України Петра Порошенка.
  • Тоді Деркач стверджував, що отримав ці записи від журналістів-розслідувачів, а розмови нібито записував сам Порошенко.
  • У партії "Європейська солідарність" назвали оприлюднення цих записів "російською провокацією, яка не має нічого спільного з дійсністю".
  • 20 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що генеральний прокурор Ірина Венедиктова відкрила провадження щодо «плівок Деркача».
  • 9 липня Деркач оприлюднив ще одну частину записів розмов нібито Порошенка з Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним.
  • 10 вересня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Деркача, назвавши його «активним російським агентом», який прямо або побічно брав участь у спробах втручання в президентські вибори в США.