Петру Порошенку у ДБР повідомили про підозру / фото УНІАН

В Державному бюро розслідувань стверджують, що вручили п’ятому президенту України, народному депутату Петру Порошенку підозру у справі щодо колишнього заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, у самого ж Порошенка це заперечують.

Як передає кореспондент УНІАН, екс-президент залишив будівлю ДБР.

Попри те, що він був викликаний на допит у справі щодо обставин переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників, в ДБР повідомили про вручення Порошенку іншої підозри.

Відео дня

Зокрема, начальник другого відділу ДБР Вадим Приймачок зазначив, що сьогодні слідчими ДБР Порошенку вручили "письмове повідомлення про підозру у провадженні, де екс-президент обґрунтовано підозрюється у наданні завідомо незаконного наказу, який спонукав чинного голову Служби зовнішньої розвідки до перевищення службових повноважень".

Читайте такожБіля входу до ДБР прихильники Порошенка влаштували свою «виставку картин» (фоторепортаж)

Водночас адвокат Порошенка Ілля Новіков заявляє, що дійсно його підзахисному намагалися вручити підозру, однак це була не уповноважена особа і тому, як стверджує адвокат, підозра є незаконна через порушення процедури вручення, а тому і Порошенко та його адвокати відмовилися її взяти.

"Підозра незаконна на підставі того, що було порушено процедуру. Це була не уповноважена особа. Якщо підозру підписала Венедіктова, то вона мала особисто вручати її в руки Порошенку. Вона злякалася цього і прислала працівника замість себе, який навіть не мав завірених копій доручення. Тому у нас були всі підстави відмовитися від спілкування з цим чоловіком", - зазначив Новіков.

Своєю чергою ДБР заявили журналістам, що підозра Порошенку законна.

У прес-службі відомства кореспонденту УНІАН пояснили, що суть підозри, врученої сьогодні Порошенку, полягає в тому, що він натиснув на колишнього голову Служби зовнішньої розвідки для того, аби він призначив Семочка своїм першим заступником.

Як повідомляв УНІАН, п'ятий президент України сьогодні прийшов на допит до Державного бюро розслідувань.

Раніше у ДБР повідомляли, що Порошенка викликали 10 червня на 11:00 у справі про прослуховування міжнародних перемовин з участю самого президента. Згодом стало відомо, що Печерський суд Києва дозволив примусовий привід Порошенка для допиту у ДБР.

Довідка УНІАН.Сергій Семочко обіймав посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки з 31 липня 2018 року по 12 квітня 2019 року.

За даними журналістського розслідування, Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з даними розслідування, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.