Суд ухвалив рішення про примусовий привід Порошенка для допиту в ДБР / фото УНІАН

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про примусовий привід п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка для допиту у приміщенні Державного бюро розслідувань на 10 червня.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Сьогодні суд ухвалив рішення про примусовий привід Порошенка для допиту як свідка у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників.

Відео дня

Допит має відбутися об 11:00 10 червня у приміщенні ДБР за адресою: вул. Симона Петлюри, 15.

Сьогодні об 11:00 він мав бути в ДБР у цій справі, а о 12:00 - у так званій справі "плівок Байдена".

Читайте такожКартинний скандал. Що цікавого для ДБР є у колекції картин Петра Порошенка

Як повідомляв УНІАН, 22 травня стало відомо, що Порошенка терміново викликали до ДБР на допит як свідка на 26 травня у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників. Екс-президент на допит тоді не прийшов, але відкрив виставку цих картин у київському музеї Івана Гончара.

26 травня слідчі ДБР приїхали до музею і при вході заявили, що проводять невідкладні слідчі дії та обшук без відповідної ухвали суду "з метою збереження майна", яке фігурує у кримінальному провадженні.

Директор музею Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР зламали вхідні двері до музею і не пускали його всередину будівлі. Також він додав, що Порошенко не надавав дозволу на переміщення картин, які він передав музею для експонування. Слідчі Держбюро розслідувань описали картини з колекції Порошенка і вилучили оригінали митних декларацій.

27 травня прес-служба ДБР оприлюднила повідомлення про виклик Порошенка 29 травня у Держбюро розслідувань. У ньому було сказано, що "у зв’язку з неявкою 26 травня, відповідно до вимог ст. ст. 133, 135 КПК України Порошенко повторно викликається до ДБР допиту як свідок на 11:00 у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників".

Того ж дня на 12:00 екс-президента викликали для допиту як свідка у провадженні за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може заподіяти істотної шкоди державним інтересам. Йдеться про його розмову з колишнім віце-президентом США Джозефом Байденом.

29 травня Порошенко вчергове не прийшов на допит у ДБР.

Його адвокати заявили, що повістки екс-президенту були вручені неналежним чином, тому він не з’явився на допит.