Резніков закликав союзників допомогти Україні у протистоянні російській агресії / фото REUTERS

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав Канаду, США і Великобританію спільно і швидко надати військову підтримку Україні.

Про це він розповів в інтерв'ю канадському виданню The Globe and Мail.

За його словами, кроки щодо стримування вторгнення РФ необхідно робити зараз, тому що потім "буде занадто пізно".

Відео дня

Міністр розповів, що Україні потрібна "швидка відповідь" з боку союзників, яка допомогла б їй розв'язати проблему нестачі зенітних ракет, сучасних бойових літаків і військово-морських суден, а також засобів радіоелектронного придушення.

Читайте такожЧисельність російських військових поблизу кордону України може зрости до 175 тисяч - РезніковТакож він запропонував розмістити канадських, американських і британських солдатів на позиціях поблизу лінії фронту.

"У вас є програма навчання в Україні. Думаю, ми можемо її розширити. Замість 50 інструкторів пошліть 500 інструкторів", - сказав він.

"Було б добре, якби канадські інструктори були розміщені в Харкові, Маріуполі, Краматорську, Одесі та на Зміїному острові. Разом з хлопцями зі Сполученого Королівства, з хлопцями з США, на двосторонніх платформах, без НАТО. Над цими територіями повинні майоріти три прапори - прапор Канади, прапор США і прапор Великобританії. Те, що ви тут, було б також хорошим знаком для росіян", - запропонував міністр.

Також Резніков наголосив на необхідності введення нових економічних санкцій проти Путіна і його найближчого оточення.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.