У МЗС РФ поскаржилися на" утиск прав " російськомовних в Україні / фото УНІАН

МЗС Росії поскаржилося на роботу комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович через нібито проблеми із захистом прав російськомовного населення в Україні.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті МЗС РФ.

"З жалем змушені констатувати завзяте небажання комісара приділяти у своїй роботі увагу системним порушенням прав російськомовних громадян у низці країн-членів Ради Європи. Так, Міятович відверто замовчує кричущу ситуацію з дотриманням прав людини в Україні, де влада веде цілеспрямовану кампанію з утиску прав та інтересів численного російськомовного населення країни. Незважаючи на наші неодноразові звернення до комісара, які містили конкретні приклади й свідчення дискримінаційного характеру мовної політики Києва і насильницької українізації всіх сфер життя суспільства, належна реакція не послідувала", - заявили в Росії.

У Росії назвали підхід до роботи Міятович "таким, що суперечить принципу неупередженості", і закликали її "зробити активні кроки щодо захисту прав російськомовного населення в Україні".

Читайте такожБалуха побила "російськомовна компанія" за зауваження, зроблене їм українською мовою - депутат

Російська мова в Україні: чи є проблема

  • Більшість громадян (52%) вважають, що в Україні не порушують права російськомовних. На думку переважної більшості українців, українська мова є важливим атрибутом незалежності України - так вважають 72% громадян.
  • Більш ніж половина українців переконані, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму порушуються права україномовних громадян.
  • Більшість експертів надали до Конституційного Суду України висновки, в яких вказують, що закон про функціонування української мови як державної не є дискримінаційним щодо національних меншин.
  • Раніше голова МЗС РФ Сергій Лавров вже заявляв, що Україна повинна відмовитися від "унітарності та українізації" держави.