Слова Фокіна про Донбас викликали резонанс в українському суспільстві / скріншот

Політичний експерт Богдан Бондаренко жорстко розкритикував заяву заступника голови української делегації на переговорах Тристоронньої контактної групи Вітольда Фокіна про загальну амністію, проведення виборів, а також про особливий статус для всього Донбасу.

"Заяви Кравчука і Фокіна, якщо не дивують мене, то я принаймні не розумію, в якій реальності вони існують. Немає жодних питань до їхньої сили особистості в той момент, коли вони були при владі, але станом на зараз звідки взяті, я не розумію, звідки", - заявив експерт в ефірі телеканалу "Україна 24".

Оцінюючи можливість амністії на Донбасі, Бондаренко зазначив:

Відео дня

"Амністія - вхопилися, що зрада і тому подібне. З якої точки зору подивитися. Якщо дивитися з точки зору мене як громадянина - так. А якщо з точки зору закону про особливий статус, законопроекту про амністію, який ухвалив парламент, але Порошенко не підписав. З точки зору "Мінська-1" і "Мінська-2" дійсно відповідає загальна амністія".

Щодо заяви Фокіна про особливий статус для всього Донбасу, експерт зазначив:

"Якщо Фокін говорить про весь Донбас, навряд чи мені Фокіну пояснювати, що Донбас входить частково у Запорізьку область. Донбас - це Донецький вугільний басейн, це не адміністративно-територіальна одиниця. Якщо говорити про "конституцію ДНР", там записано Донецька область. Я не розумію, до чого ця заява. Людина прийшла й намагається питання вирішувати "по-житейськи", хоча тут є геополітика та багато інших факторів".

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ

  • Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. «Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу», - заявив Фокін.
  • Також він сказав, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.