Посол Угорщини отримав ноту протесту від України / фото news.church.ua

Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини Іштвану Ійдярто у зв'язку з агітацією угорських офіційних осіб у день місцевих виборів, 25 жовтня, на Закарпатті.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"Сьогодні до МЗС був запрошений посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, якому була вручена нота протесту у зв’язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року", - йдеться у заяві.

Відтак, угорському дипломату доведено позицію МЗС щодо неприпустимості виголошення у публічному просторі заяв офіційними особами Угорщини, особливо у день виборів, коли зобов’язує виборча тиша, із закликами до громадян України угорського походження голосувати за партію угорців «Товариство угорської культури Закарпаття».

Зокрема, такі дії угорських посадовців суперечать статті 60 закону України «Про місцеві вибори», а також статті 57 Виборчого кодексу, якими заборонено іноземцям брати участь у передвиборчій агітації.

В МЗС зазначили, що усім громадянам України, відповідно до Конституції та законів, створені рівні можливості для реалізації своїх виборчих прав у демократичний спосіб та в повній відповідності з міжнародними стандартами.

"Міністерство вкотре закликало угорську сторону поважати законодавство України і не вчиняти кроків, які свідчать про пряме втручання у внутрішні справи країни та не відповідають добросусідському характеру українсько-угорських відносин", - підкреслили в МЗС.

Також наголошується, що українська сторона, зі свого боку, залишається відкритою до конструктивної співпраці з Угорщиною з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, на засадах взаємоповаги і взаєморозуміння.

Читайте такожАгітація держсекретаря Угорщини на Закарпатті: у МЗС країни прокоментували інцидент

Скандал з угорською агітацією на Закарпатті

25 жовтня у день голосування на місцевих виборах угорська сторона вдалася до прямої агітації за партію угорців на Закарпатті.

Ще раніше, 20 жовтня у МЗС України застерегли угорських посадовців від ведення політичної агітації у Закарпатській області.

Як зауважила речниця відомства Катерини Зеленко, МЗС неодноразово фіксувало ознаки ведення політичної агітації державними службовцями Угорщини, які відвідують Закарпаття.

«На кожен такий факт МЗС реагує в межах повноважень, дипломатичним шляхом застерігаючи угорську сторону від порушення виборчого законодавства України і спроб втручання у внутрішні справи нашої держави», - сказала вона. При цьому, за її словами, «нехтування офіційними закликами МЗС України лише доводить наявність прихованої мети в угорської сторони, яка є неприйнятною у міждержавних відносинах». У зв’язку з цим МЗС звернулося до відповідних правоохоронних структур дати оцінку діям угорських посадовців.

19 жовтня Громадянська мережа ОПОРА звернулась до МЗС з проханням відреагувати на порушення вимог українського законодавства угорськими посадовцями. За даними спостерігачів мережі, 8-9 жовтня держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема деяких об’єктів в Ужгороді, Ужгородському та Берегівському районах, здійснив агітацію на користь політичної партії «КМКС «Партія угорців України».