Країни-партнерки ЄС підтримують продовження санкцій щодо РФ / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Україна і чотири інших країни-партнери Європейського Союзу готові приєднатися до Євросоюзу і продовжити ще на один рік "кримські санкції" щодо Росії.

Про це повідомили у прес-службі Ради ЄС.

Крім України, рішення підтримують країни-кандидатки на вступ до ЄС Албанія і Північна Македонія, член Європейської економічної зони та Європейської асоціації вільної торгівлі Норвегія, а також учасниця програми "Східного партнерства" Грузія.

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз закликав ООН ввести санкції проти Росії за окупацію Криму"Вони забезпечать відповідність своєї національної політики рішенню Ради ЄС. Європейський Союз бере до відома і вітає це зобов'язання", — зазначили в Брюсселі.

21 червня 2021 року Рада ЄС ухвалила рішення, яким продовжила санкції, накладені на Росію у зв'язку з незаконною окупацією Кримського півострова, ще на рік — до 23 червня 2022 року.

Санкції ЄС проти Росії через Крим

Вперше санкції були введені в червні 2014 року у відповідь на спроби підірвати територіальну цілісність України, а потім ЄС постійно продовжував їх силу на рік.

Заходи включають заборону імпорту продукції кримського походження до країн Євросоюзу, інвестування і капіталовкладень в підприємства на окупованому півострові.

Також заборонений експорт певних товарів і технологій кримським компаніям, зокрема тих, що стосуються розвідки природних ресурсів, видобутку нафти, газу і корисних копалин.

Крім того, громадянам ЄС або зареєстрованим в ЄС компаніям не можна купувати нерухомість або підприємства в Криму, фінансувати кримські компанії або поставляти їм свої послуги. Здійснення туристичних послуг теж заборонено.

Інші заходи ЄС, реалізовані у відповідь на кризу в Україні, включають економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори російської економіки, та індивідуальні обмежувальні заходи.