ОБСЄ рішуче засуджує рішення Росії / фото REUTERS

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау, генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід і генеральний секретар Парламентської асамблеї ОБСЄ Роберто Монтелла закликають Росію скасувати рішення про визнання "незалежності" окупованих частин Донбасу.

Як сказано на сайті ОБСЄ, вони рішуче засуджують рішення Росії визнати окремі райони Донецької і Луганської областей "незалежними".

"Цей крок є порушенням міжнародного права і фундаментальних принципів ОБСЄ та суперечить Мінським домовленостям", - йдеться у їхній заяві.

Відео дня

Вони нагадали, що, як і усі країни-учасниці ОБСЄ, Росія взяла зобов'язання поважати суверенітет і територіальну цілісність інших країн.

"Ми закликаємо Росію негайно скасувати це рішення", - наголошується у заяві.

Керівництво ОБСЄ вважає, що "визнання лише розпалить подальше напруження і роз'єднає населення, яке проживає у цих регіонах від решти усієї їхньої країни, - України".

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого президент РФ Володимир Путін підписав укази про визнання терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР". У них, зокрема, Путін для "підтримки миру" доручає ввести російські війська на територію ОРДЛО.

Офіс генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження у зв'язку із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна готується подавати додаткові матеріали до Європейського суду з прав людини щодо дій Росії на Донбасі.