Олена Симоненко: Польща близька по духу до України / фото УНІАН

Польща є однією з країн, які чи не найбільше допомагають і підтримують Україну у протистоянні російській агресії.

Про це повідомила радник заступника голови Офісу Президента України Олена Симоненко.

За її словами, Польща стала хабом для збору й пересилання гуманітарної допомоги з інших країн до України. Через її територію до нас надходить не менше половини всієї гуманітарної допомоги. 

"Я можу сказати мовою реальних цифр, оскільки я з першого дня війни перебуваю в гуманітарному штабі Офісу президента і ми розподіляємо вагони гуманітарні, які спрямовуються з інших країн, і в більшості вони спрямовуються через територію Польщі. Польща не тільки допомагає нам особисто, вона створює залізничні хаби, які приймають гуманітарну допомогу від інших країн, яка потім прямує до нас. Польська сторона щодня до нас передає 30-40-50 вагонів продовольства, медикаментів. Польща - це не сама багата країна в світі, але віддає може не останнє, але дуже багато для нас", - зазначила Симоненко.

Вона зазначила, що до Польщі виїхали не менше ніж 2,5 мільйони українців, і польська сторона опікується ними.

За словами Симоненко, Польща близька по духу до України, розуміє, що відбувається в нашій країні і дуже хоче допомогти. Окрім гуманітарних вантажів, така допомога націлена на відновлення зруйнованої російськими окупантами інфраструктури, планування нових міст і сіл.

"Ми працюємо над планом модернізації і відновлення України, коли ми зараз прораховуємо ті збитки, які зараз понесли кожен з регіонів України відносно окремих сфер - охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, я зараз кажу про об'єкти інфраструктури. Коли ми отримуємо поради від наших у тому числі польських партнерів, стосовно того, яким чином нам правильно розглядати наші перспективи щодо відновлення. Вони відверто нам кажуть: "Ми б дуже хотіли, щоб в Україні стало в мільйон разів краще, ніж було до того, тому ми готові надавати не тільки гуманітарну, а й фінансову допомогу". Для того, щоб люди розуміли, хто є наші браття і сусіди - це Польща", - розповіла Симоненко.

Вона також наголосила, що Україна життям своїх воїнів, жінок і дітей захищає європейські цінності, і наша держава після перемоги може стати взірцем швидкого відновлення.

"Ми можемо говорити про те, що якщо ми вистоїмо в цій війні, європейські цінності будуть захищені не тільки в Україні, а в усій Європі. Те, що ми сьогодні робимо для Польщі в тому числі - життями своїх людей фактично відстоюємо європейські цінності. Коли ми переможемо, коли ми будемо відновлювати нашу країну, я думаю ми будемо взірцем того, як швидко, потужно й дружно будемо відновлювати нашу країну, і я думаю Польща буде нам в цьому допомагати", - сказала Симоненко.

Вас також можуть зацікавити новини: