Путін порівняв Україну з нацистською Німеччиною /фото Kemlin.ru

Радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк назвав дивною заяву президента РФ Володимира Путіна, який порівняв законопроект президента України Володимира Зеленського про права корінних народів з ідеями нацистської Німеччини.

Про це Подоляк заявив у коментарі кореспонденту УНІАН.

"М'яко кажучи, дивна заява. Тому що поняття "корінні народи" - стійке юридичне поняття в сучасному міжнародному порядку. У подібних слів російського президента може бути кілька пояснень. Або президент РФ некоректно поінформований про український законопроект. Або це, знову ж таки, банальне підігравання існуючій пропагандистській повістці в РФ. Або це риторична підготовка до тих переговорів, які будуть вестися з участю російської сторони. Не більше», - переконаний Подоляк.

Відео дня

Читайте такожВ ОП відреагували на заяву Путіна про підлітну годину ракет у разі вступу України до НАТО

Між іншим, як зазначив радник керівника ОП, в самій Росії ще в 1999 році був прийнятий Федеральний закон "про гарантії прав корінних нечисленних народів Росії".

"Є масив міжнародних документів, які регулюють дану сферу. Зокрема, Декларація ООН про права корінних народів. Тобто в такому регулюванні немає і не може бути нічого деструктивного", - підкреслив Подоляк.

На думку радника керівника ОП, необхідно розрізняти правове регулювання прав корінних народів і прав національних меншин.

"Якщо, наприклад, права кримських татар, кримчаків і караїмів можуть бути врегульовані законом про корінні народи України, то права національних меншин – в тому числі й росіян – вимагають окремого акту. Якщо, звичайно, в цьому є хоч якісь резони, бо права нацменшин в Україні абсолютно не ущемлені", - резюмував Подоляк.

Що передувало

9 червня в ефірі російського телебачення президент Росії розкритикував законодавчу ініціативу президента України "Про врегулювання статусу і про права корінних народів з ідеями нацистської Німеччини".

"Взагалі сам по собі поділ на корінні, першосортні і другосортні категорії людей вже абсолютно точно скидається на теорію і практику нацистської Німеччини. Як бути людям зі змішаною кров'ю? Сам Зеленський – єврей за національністю, у нього, може, там кров намішана. Що робити з цими людьми? Їм будуть, як у нацистській Німеччині, міряти черепи, інші частини тіла? Як визначали справжніх арійців, так визначатимуть справжніх українців?» - сказав Путін.

18 травня Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про корінні народи України" (№5506).

"Цей документ визначає права корінних народів України та особливості їх реалізації з метою сприяння консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності таких народів", - йдеться в повідомленні офісу президента.

8 червня в Держдумі Росії відреагували на ініціативу Зеленського прийняти закон про корінні народи України. У зв'язку з цим в Держдумі прийняли заяву, що засуджує цей документ через відсутність в ньому згадки про росіян.