В Раду внесли законопроект щодо Донбасу / фото УНІАН, Микола Лазаренко

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення зміни до статті 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (№4467).

Читайте такожУкраїна може вимагати відключити Росію від SWIFT - Кравчук

Текст законопроекту на сайті парламенту наразі ще не оприлюднено.

Відео дня

Авторами законопроекту є понад 50 народних депутатів від "Слуги народу", серед яких, зокрема, голова фракції Давид Арахамія.

У статті 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" йдеться про строк, на який запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням ВР.

Водночас заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі повідомив, що до парламенту внесли проект закону про «чергове продовження на рік закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", №4467».

"Дата закінчення закону зараз - 31 грудня 2020. Тому цей законопроект потрібно ухвалити до кінця року. Голосувати будуть за основу і в цілому наступного тижня", - написав він.

Закон про особливий статус ОРДЛО

  • 16 вересня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який на розгляд парламенту вніс тодішній президент Петро Порошенко.
  • Передбачалося, що закон діятиме на три роки. Потім його чинність щороку продовжували.
  • Згідно із законом, тимчасово особливий порядок місцевого самоврядування запроваджується на три роки, і «держава гарантує, відповідно до закону, недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей».

Продовження дії закону про статус ОРДЛО

  • Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2019 року Верховна Рада на рік продовжила чинність закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".
  • 4 грудня 2020 року голова Верховної Ради Дмитро Разумков не виключав пролонгації закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.