Раніше США відмовили Україні в передачі винищувачів / фото УНІАН, Олександр Синиця

Сполучені Штати Америки можуть дозволити передачу Україні винищувачів МіГ-29.

Про це заявив директор Євразійського центру Atlantic Council, екс-спосол США в Україні Джон Гербст в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, раніше американська влада була надто "боязкою" щодо поставок бойових літаків Україні, але тепер ситуація може змінитися.

Відео дня

"Я думаю, що невдовзі може може бути позитивне рішення по МіГам, я чую про це. Тож я вважаю, що це хороший крок. Але раніше адміністрація знову була надто боязкою, щоб відправити МіГи, оскільки вважала, що це спровокує Росію", - сказав Гербст.

Він нагадав, що хоча США раніше заборонили передавати передавати Україні винищувачі, Вашингтон уже змінював свою позицію щодо того, яке озброєння постачати. І цього разу схожа ситуація склалася з винищувачами МіГ-29, вважає Гербст.

"Це модель, яку ми бачили знову й знову: вони кажуть "ні", тому що бояться, а потім кажуть "так". Добре, що вони нарешті сказали "так". Але погано, що їм знадобилися місяці, щоб це сказати", – додав американський дипломат.

Він також зазначив, що США можуть вирішити надати Україні ще й американські винищувачі, однак ухвалення такого рішення не буде швидким і може зайняти понад пів року.

"Я думаю, що врешті-решт ми побачимо, що Америка постачатиме свої власні вдосконалені літаки, такі як F-15 та F-16, але їм, імовірно, знадобиться шість або вісім місяців, щоб ухвалити це рішення", - зазначив Гербст.

Як повідомляв УНІАН, 8 березня стало відомо про готовність уряду Польщі передати в розпорядження Сполучених Штатів Америки всі свої винищувачі МіГ-29, про які просила Україна.

Водночас Польща закликала США на заміну надати їй старі літаки з відповідними експлуатаційними можливостями. У заяві також говорилося, що польський уряд закликає чинити так само і інших союзників по НАТО, які мають на озброєнні літаки МіГ-29.

Натомість у Пентагоні назвали необґрунтованою ініціативу Польщі дати у розпорядження Сполученим Штатам свої МіГ-29, щоб надалі уможливити передачу цих винищувачів Україні.

Перед тим The Washington Post у своїй редакторській статті заявляло про те, що Байден особисто наклав вето на передачу Польщею для ЗСУ винищувачів МіГ-29, щоби не провокувати Путіна.

У травні в Пентагоні, відповідаючи на запитання преси, чому припинилися публічні дискусії щодо передачі Україні винищувачів, заявили, що наразі ЗСУ потребують іншого озброєння. Зокрема - далекобійної артилерії для битви за Донбас.

Вас також можуть зацікавити новини: