У Харкові стартували вибори мера, не відкрилася одна дільниця / ілюстративне фото Reuters

У Харкові сьогодні, 31 жовтня, проходять позачергові вибори міського голови. У поліції та Центральній виборчій комісії поділилися важливими фактами.

Всі виборчі дільниці розпочали роботу, крім одної, про це повідомив Відділ комунікації Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Зазначається, що станом на 08:15 виборчий процес здійснюється на 604 дільницях міста Харкова, одна спецділянка в Немишлянському районі вчасно не відкрилася через хворобу двох членів комісії.

Відео дня

До забезпечення охорони публічного порядку на виборчих дільницях та в місцях розташування територіальних виборчих комісій залучені понад 2 тисячі співробітників поліції.

"Крім забезпечення публічного порядку, на органи внутрішніх справ покладається охорона виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації в приміщеннях виборчих комісій та при їх перевезенні членами виборчих комісій", – йдеться в повідомленні.

Пізніше стало відомо, що у Харкові на позачергових виборах мера станом на 8:40 почали працювати усі 605 виборчих дільниць.

На відомчій відеоселекторній нараді заступник голови НПУ Олександр Фацевич розповів, що станом на 08:15 не розпочали роботу дві дільничні комісії.

"На Львівщині госпіталізували голову ДВК, у Харкові захворіли два члени виборчої комісії", – сказав він.

За словами Фацевича, поліція взяла під охорону всі дільничні комісії на території держави, на яких проводяться сьогодні вибори.

"У нас на сьогодні 1211 дільничних виборчих комісій взято під охорону. Дві окружні виборчі комісії та 56 територіальних виборчих комісій також взято під охорону", – повідомив заступник глави Нацполіції.

Від початку виборчої кампанії до територіальних підрозділів поліції надійшло 208 повідомлень, пов'язаних з порушеннями виборчого законодавства: у Херсонській області – 58, Черкаській – 59, у Харківській – 41, в інших регіонах - 50.

За цими повідомленнями поліція розпочала 32 кримінальних провадження та склала 31 протокол про вчинення адміністративних правопорушень.

За даними ЦВК, на посаду мера міста претендують 10 кандидатів.

Читайте такожЕ-паспорт не підійде: у ЦВК пояснили, які документи треба брати на вибориЦе самовисуванці Віктор Величков, Михайло Добкін, Дмитро Маринін, Аліна Мустафаєва, Костянтин Немічев, Сергій Ряполов, Денис Ярославський та представники політичних партій – "Блоку Кернеса – Успішний Харків" Ігор Терехов, "Європейської солідарності" Олександр Скорик та "Партії Шарія" Володимир Плетньов.

У Харкові створено 605 дільничних виборчих комісій.

Виборчі дільниці для голосування відкрилися о 08:00 й завершать свою роботу о 20:00.

Виборець повинен бути в захисній масці, з паспортом (книжечка або ID-карта) і особистої ручкою. Covid-сертифікати або ПЛР-тести вимагати не будуть.

На виборчих дільницях працюватиме 41 пункт вакцинації. Щепитися всі, хто забажає, зможуть з 09:00 до 18:00.

Результати виборів мають бути оголошені не пізніше 12 листопада. Якщо жоден з кандидатів не отримає понад 50% голосів виборців, то буде призначений другий тур, в який вийдуть двоє кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року за результатами місцевих виборів Геннадій Кернес був втретє обраний мером Харкова. У грудні він помер у берлінській клініці від ускладнень COVID-19.

30 березня 2021 року Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Харкова на 31 жовтня.