Протести у Мінську / фото REUTERS

Є три ймовірних сценарії подальшого розвитку подій в Білорусі, де напередодні на тлі президентських виборів відбулися стихійні акції протесту.

Читайте такожЖорстоке придушення протестів у Білорусі свідчить про участь у ньому російських спецпризначенців - екс-посол Безсмертний

Таку думку в коментарі УНІАН висловив голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко. «Перший сценарій - Лукашенко утримує владу, але ціною конфліктності, зниження рівня своєї легітимності і ослаблення внутрішнього і зовнішнього послаблення», - сказав він.

Відео дня

Другий сценарій, за словами політолога, полягає в тому, що криза може вийти з-під контролю і перерости в більш масштабний прояв.

«Тоді можливі різні прояви кризи, включаючи жертви, наприклад, втручання Росії, тобто ситуація просто стає безконтрольною, і тоді велика ймовірність, що Росія може втрутитися в цей конфлікт для того, щоб відновити порядок, захистити російських громадян в Білорусі і таке інше », - пояснив експерт.

Третій сценарій - найбільш малоймовірний, каже експерт, коли перемагає опозиція.

«Але це не перемога кандидатів у президенти, а криза закінчується новими конкурентними, демократичними виборами. Тому що в даному випадку опозиційний кандидат в президенти не має ніякого значення, це не більше, ніж символ. Йдеться про те, щоб усунути Лукашенка від влади і провести демократичні вибори», - зазначив Фесенко.

Він додав, що вважає найвірогіднішим варіантом - перший сценарій.

Що стосується впливу подій в Білорусі на Україну, то, на думку політолога, «прямого впливу це не матиме, окрім створення певного напруження, додаткових проблем з точки зору майбутнього візиту президента Зеленського в Білорусь».

«Візит планується на вересень. Ось тут проблеми є, тому що практично фон для цього візиту не найсприятливіший», - сказав він.

Акції протесту в Білрусі: що було раніше

  • Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Ганну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, у лікарнях перебувають десятки поранених, одна людина загинула в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • У МВС Білорусі інформацію про загибель людини спростовують.