Арахамія прокоментував виключення Лероса з фракції "Слуга народу" / Фото УНІАН

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначає, що рішенням про виключення з фракції народному депутату Гео Леросу "допомогли не втратити мандат".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

"У нього (Лероса - УНІАН) був особистий конфлікт з очільником Офісу президента, ми до цього як фракція ставилися абсолютно нейтрально... Але коли ти знаходишся в партії президента і починаєш вже чіпати президента, і кажеш, що "мені президент не подобається, я не хочу з президентом, я критикую його програму, його дії і все інше", - це нормальний процес, коли людина скаже, що "мені не подобається тут знаходитися - у партії президента - я піду до іншої партії", - сказав Арахамія.

Він нагадав, що Лерос пройшов до парламенту за списками партії.

"Якщо б він самостійно написав заяву, він би втратив мандат. Тому, ми йому фактично допомогли не втратити мандат, виключили його з фракції. Нехай залишається позафракційним чи має право заходити в будь-яку іншу фракцію", - додав Арахамія.

Промова Лероса у Верховній Раді із жорсткою критикою Зеленського і Єрмака

  • 1 вересня на засіданні парламенту Лерос вкотре розкритикував діяльність керівника Офісу президента України Андрія Єрмака. Він наголосив, що сьогодні Україна "рухається в прірву", немає жодної стратегії розвитку держави. "Саме Єрмак телефоном роздає вказівки, на кого відкривати справи, на кого закривати, кого призначати на державні посади та кого звільняти", - сказав депутат.
  • Лерос також гостро розкритикував президента України Володимира Зеленського за кадрову політику, за невиконання виборчих обіцянок і зазначив, що "саме ви своїми мікробами та бактеріями брехні заразили всю Україну".

Що передувало промові Лероса у Раді

  • 31 серпня, виступаючи на з’їзді партії "Слуга народу", Зеленський зазначив, що монобільшість в парламенті існує, і що багато зроблено для розвитку України.
  • Водночас він додав, що у діяльності провладної фракції були помилки. "Але вони визнаються і дійсно виправляються… Так деякі люди, на жаль, забули, як вони сюди потрапили і для чого. Це теж є. Вони мікроби, вони бактерії у здоровому організмі. Але, на щастя, їх дуже мало, і вони слабкі. Я впевнений, що ми не помітимо їх на шляху до успіху, і навіть їх ніколи не згадає історія, навіть не згадає їх імена", - сказав президент.

Швидка реакція "Слуги народу": виключення Лероса з фракції

  • 1 вересня народний депутат від "СН" Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що у фракції "Слуга народу" збирають підписи за виключення з лав фракції депутата Гео Лероса.
  • Ввечері 1 вересня в "Слузі народу" повідомили про рішення щодо виключення Лероса з фракції за результатами збору підписів.
  • Згідно з законодавством, для виключення народного депутата з фракції необхідно провести голосування серед депутатів-членів фракції, а збір підписів за виключення депутата з лав фракції не передбачено.

Гео Лерос і "плівки Єрмака"

  • 29 березня народний депутат від "Слуги народу" Гео Лерос у Facebook оприлюднив кілька відео, де, як він стверджує, брат керівника Офісу президента Андрія Єрмака - Денис Єрмак - нібито веде переговори про призначення на державні посади.
  • 30 березня заступник генпрокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький за зверненням Лероса зареєстрував кримінальне провадження за фактом можливого зловживання впливом при призначенні на посади в органи держвлади - за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу.
  • Водночас Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом «незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації для відеофіксації зустрічей Дениса Єрмака, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України».
  • 14 липня в СБУ заявили про затримання одного з фігурантів справи про "плівки Єрмака".