Урсула фон дер Ляєн / фото скріншот

Відео із заявою голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про неймовірні втрати української армії на розв'язаній Росією війні видалили з Twitter.

Замість нього опублікували відредагований ролик, на якому йдеться лише про оцінки економічних втрат. Як повідомлялося, збиток від російської агресії зріс з 385 до 600 мільярдів євро.

Нагадаємо, голова Єврокомісії оцінила втрати Збройних сил України в 100 тисяч військовослужбовців, не уточнивши при цьому, звідки вона взяла таку інформацію. Ще вона повідомила, що війна забрала життя понад 20 тисяч мирних українців,

Саме ці сумнівні дані надалі "зникли" з її заяви також без будь-яких пояснень.

Єврокомісія оцінила втрати ЗСУ: у Зеленського відреагували

Представник президента України Сергій Нікіфоров повідомив, що інформація про втрати ЗСУ "чутлива", тому її може озвучувати тільки головнокомандувач, міністр оборони або сам президент.

"Ми звернулися до Єврокомісії з питанням, звідки фон дер Ляєн отримала інформацію", – зазначив він, передає "Суспільне".

Перша версія відеозаяви голови Єврокомісії:

Відредаговане відео:

Єврокомісія оцінила втрати ЗСУ: реакція Генштабу

Як заявив керівник управління зі зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник, Генеральний штаб не може озвучити втрати української армії в повномасштабній війні проти Росії.

"Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила голова Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо тільки підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу. Потрібно робити все для того, щоб на лаві підсудних опинилися всі відповідальні за втрати цивільних і військових громадян України", – зазначив Богдан Сеник, передає "УП".

Втрати Росії в Україні

Як повідомляв Генеральний штаб ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення Росія втратила в Україні 88 тисяч 880 військовослужбовців. Лише за останню добу українські військові знищили 500 російських окупантів.

Також РФ плішилась: танків - 2 тис.914, бойових броньованих машин - 5 тисяч 872, артилерійських систем - 1 тис. 902, БПЛА оперативно - тактичного рівня - 1 тис. 562.