Олексій Арестович розкрив можливу позицію Олександра Лукашенка щодо агресії РФ проти України з боку Білорусі / УНІАН

Спікер української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу (Україна, РФ та ОБСЄ) Олексій Арестович вважає, що загроза агресії Росії з території Білорусі є.

Позиція нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка така – білоруську територію поки не буде використано проти української держави з військової точки зору, поділився думкою Арестович в ефірі телеканалу "Україна 24".

Співрозмовник упевнений, що Київ впорається, й військова загроза з боку Білорусі не набуде рівня, за якого стратегічне положення нашої країни різко погіршиться.

Відео дня

"...Я бачу загрозу, але думаю, що поки принципова позиція Лукашенка в тому, що територія Білорусі поки не буде використана проти України з військової точки зору. Але загроза є, ми маємо відповідне планування, і реагувати маємо відповідно", – додав спікер.

Нагадаємо, у серпні 2020 року в Білорусі пройшли вибори президента. В результаті виборчих перегонів Олександру Лукашенку "намалювали" перемогу з величезним відривом. У країні спалахнули протести. Опозиція та її прихильники назвали результати виборів сфальсифікованими. 

Почалися масові акції протесту. Силовики жорстоко розправлялися з протестувальниками, ЗМІ повідомили про жертв та постраждалих. Низка країн Заходу, зокрема й Україна, не визнали вибори в Білорусі 2020 та не вважають Лукашенка легітимним президентом. Проти білоруської сторони було запроваджено санкції.

Відносини між Україною та Білоруссю погіршилися.

Білоруські президентські вибори визнала Росія, і це не дивно – країни з 8 грудня 1999 року працюють над створенням Союзної держави, РФ надає Білорусі кредити.

На білоруській території є російські військові об'єкти.

Росія у 2014 році пішла на агресію проти України – захопила Крим та вдерлася на частину Донбасу. Білорусь вирішила виступити як посередник – переговори ТКГ щодо Донбасу почали проводити у Мінську.

Після погіршення відносин між Україною та Білоруссю переговори вирішили перенести.

Вас можуть зацікавити такі новини: