Як засолити оселедець вдома / depositphotos.com

Магазинний оселедець буває ідеальним, а буває не дуже: складно сказати, якої солоності він буде цього разу. Не гадайте - засоліть самі. Тим більше, що взимку домашній оселедець виходить особливо смачним - рибка сама по собі жирна і ніжна. Розповідаємо, як засолити оселедець цілим і як засолити оселедець шматочками в банці.

Раніше ми розповідали, як готується швидка закуска з оселедця за 10 хвилин. 

Як засолити оселедець вдома - підготовка риби

Перш, ніж солити оселедець, його потрібно:

Відео дня
  • розморозити через холодильник - залишити рибу на ніч на нижній полиці; розморожувати в гарячій воді, мікрохвильовці і т.д. не рекомендують - риба втратить пружність і стане сухою.
  • розморожену рибу вимити, голову і зябра видалити;
  • ретельно почистити.

Можна рибу не чистити - так роблять по класиці, й оселедець виходить дуже смачний. Тоді потрібно залишити голову і видалити тільки зябра.

Як засолити оселедець по-голандськи 

  • Оселедець - 2 шт. 
  • Цибуля - 2 шт. 
  • Лимон - 1/2 шт. 
  • Цукор - 6 ст. л. 
  • Морква - 1 шт.
  • Лавровий лист 
  • Чорний перець горошком - за смаком

Почистьте оселедець, видаліть голову, зніміть шкіру і м'ясо з кісток. Наріжте скибочками. Наріжте тонко лимон і цибулю, натріть на крупній тертці моркву. Викладіть в скляну банку шарами: цибулю, лавровий лист, моркву, лимон, 1/2 ст.л. цукру, перець, рибу. Повторюйте шари, поки не закінчаться інгредієнти. Закрийте банку кришкою, поставте в холодне місце. Оселедець буде готовий через 2-3 дні.

Як засолити оселедець з гірчицею 

  • Оселедець - 4 шт. 
  • Гірчиця - 5 ст. л. 
  • Сіль - 2/3 склянки 
  • Цукор - 3 ст. л. 
  • Вода - 1 л
  • Лавровий лист 
  • Духмяний перець - за смаком
  • Білий перець - за смаком
  • Насіння гірчиці - дрібка
  • Кардамон (за бажанням) - 1 коробочка

Обмажте почищений оселедець без голови гірчицею - зовні і всередині. Залиште маринуватися, тим часом приготуйте розсіл. Сіль, цукор, лавровий лист, духмяний і білий перець, гірчицю і кардамон залийте водою і доведіть до кипіння. Остудіть і залийте оселедець розсолом. Залиште в холодному місці на добу.

Як засолити оселедець шматочками в банці 

  • Оселедець - 4 шт.
  • Цибуля - 3 шт. 
  • Олія - 5 ст. л.
  • Оцет - 3 ст. л.
  • Сіль - 2 ст. л.
  • Червоний мелений перець - 1/2 ч. л. 

Почистьте оселедець, видаліть голову і плавники. Зніміть філе з хребта, наріжте на шматочки. Посоліть і поперчіть. Цибулю наріжте кільцями. Викладіть у форму або банку шарами: цибулю, оселедець, потім знову цибулю і знову оселедець і т.д. Змішайте олію з оцтом і залийте рибу. Закрийте кришкою і настоюйте 6-8 годин.

Вас также могут заинтересовать новости: