В Україні починається сезон вишні, а разом із ним і ягідних страв. Пропонуємо вам зробити домашні пиріжки з вишнею для всієї родини. Мало хто відмовиться від повітряних здобних виробів із ягідною начинкою. Пиріжки за нашим рецептом виходять пишними і довго не черствіють, а начинка не витікає.
Пиріжки з вишнею в духовці
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 550 г;
- молоко - 250 мл;
- яйця - 2 шт;
- дріжджі сухі - 7 г;
- молоко - 250 г;
- вершкове масло - 100 г;
- цукор - 120 г;
- ванілін - дрібка;
- сіль - дрібка.
Інгредієнти для начинки:
- вишні - 600 г;
- цукор - 100 г;
- крохмаль кукурудзяний - 20 г.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде приблизно 12 пиріжків.
Змішайте половину теплого молока з дріжджами, кількома ложками борошна і ложкою цукру. Перемішайте опару, накрийте плівкою і залиште в теплому місці на 40 хвилин. Обов'язково перевірте термін придатності дріжджів - вони мають бути свіжими.
В іншу ємність вбийте яйця, додайте цукор, ванілін і дрібку солі, збийте до однорідності. Борошно просійте через дрібне сито.
Вершкове масло розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці, а потім остудіть до кімнатної температури. У опару, що підійшла, влийте яєчну суміш, розтоплене масло і решту теплого молока. Потім порціями всипте борошно і замісіть тісто. Воно має бути однорідним, м'яким і не дуже липким.
Готове тісто перекладіть у велику миску і накрийте плівкою. Залиште на 3 години в теплому місці. За цей час тісто потрібно 2 рази обім'яти руками. У результаті воно збільшиться в об'ємі вдвічі.
З вишень видаліть кісточки і викладіть на друшляк, щоб сік стік і не розмочив тісто. Цукор перемішайте з крохмалем. Не змішуйте вишні з цукром заздалегідь, інакше вони пустять сік.
Тісто, що підійшло, розділіть на 12 рівних частин і тонко розкачайте. У середину кожного коржа викладіть кілька ягід вишні та посипте цукром із крохмалем. Крохмаль запобіжить витіканню начинки. Защипніть пиріжки та викладіть на деко з пергаментом. Залиште на 30-40 хвилин.
Розігрійте духовку до 180°. Пиріжки змастіть з усіх боків молоком або збитим яєчним жовтком. Запікайте 25-30 хвилин.
Смажені пиріжки з вишнею
Інгредієнти:
- кефір - 150 мл;
- цукор - 1 чайн. л. для тіста + 100 г для начинки;
- вишня - 200 г;
- яйце - 1 шт;
- сіль - щіпка;
- сода - щіпка;
- крохмаль - 1 стол. л.;
- соняшникова олія для смаження - 150 мл.
У великій мисці змішайте сухі інгредієнти - борошно, соду, сіль і ложку цукру. Вбийте яйце, влийте теплий кефір. Замісіть м'яке та однорідне тісто спочатку ложкою, а потім руками. Накрийте миску з тістом рушником і залиште на 15 хвилин.
Вишні промийте та очистіть від кісточок, перемішайте з крохмалем. Готове тісто розділіть на однакові шматочки і кожен тонко розкачайте. У центр кожного коржа викладіть кілька ягід і посипте цукром. Защипніть пиріжки та скріпіть краї.
На сковороді розігрійте соняшникову олію. Коли вона розжариться, викладіть вироби швом донизу. Смажте по 5-7 хвилин із кожного боку. Готові пиріжки з вишнею на пательні викладіть на паперові серветки, щоб увібрався зайвий жир.