Торт "Пташине молоко" – легкий і гармонійний на смак. Являє він собою суфле зі збитих яєць, яке глазурується шоколадом.
Торт "Пташине молоко"
Для бісквіта
- Борошно - 80 г
- Яйця - 1 шт.
- Цукор - 70 г
- Ванілін - 1 г
Для суфле
- Яєчні білки - 2 шт.
- Цукор - 160 г
- Вода - 60 мл
- Желатин - 15 г
- Вершки - 100 г
- Вершкове масло - 150 г
- Згущене молоко - 100 г
Для глазурі
- Гіркий шоколад - 150 г
- Вершки - 100 г
- Вершкове масло - 20 г
Приготування бісквіта. Збити яйце з цукром. Потім акуратно вінчиком вмішати борошно та ванілін. Відправити тісто у розігріту до 180°С на 15 хвилин. Готовий корж остудити і зрізати у нього верх.
Читайте такожЕклери з вершковим кремом: як приготувати ніжні заварні тістечкаБісквітний корж трохи просочити водою або цукровим сиропом. Викласти його в кільце для збирання торта.
Приготування суфле. Насамперед слід замочити желатин і дати йому постояти 20 хвилин, щоб набряк.
Відокремити білки від жовтків. Білки збити на пишну стабільну масу. Одночасно покласти на вогонь цукор із водою, довести до кипіння і варити до 110°С. Потім, постійно збиваючи, ввести сироп у білки і збивати, щоб маса трохи охолола.
Окремо нагріти вершки до гарячого стану й розчинити у них желатин. Остудити до кімнатної температури.
У білкову масу ввести вершкову масу з желатином, м'яке масло (його слід заздалегідь дістати з холодильника) та згущене молоко.
Щойно маса стала густіти, перелити її в підготовлену форму на бісквіт. Відразу ж покласти форму в морозилку.
Застиглий торт вийняти з форми за допомогою ножа.
Приготування шоколадної глазурі. Поламаний шоколад залити вершками і нагріти, щоб він розтопився. Потім зняти з вогню, додати вершкове масло і мішати, щоб воно розтануло. Остудити шоколадну глазур до кімнатної температури.
Залити торт шоколадом. Дати шоколаду застигнути в холодильнику і прикрасити торт на свій смак.
Торт "Пташине молоко" на агарі
Для бісквіта
- Борошно - 110 г
- Вершкове масло - 100 г
- Цукор - 100 г
- Яєчні жовтки - 2 шт.
Для суфле
- Яєчні білки - 2 шт.
- Цукор - 460 г
- Вершкове масло - 200 г
- Згущене молоко - 100 г
- Агар-агар - 2 ч. л. без гірки
- Лимонний сік - 1 ст. л.
- Вода - 140 мл
- Ванільна настоянка - 1 ч. л.
Для глазурі
- Гіркий шоколад - 75 г
- Вершкове масло - 50 г
Яйця поділити на білки та жовтки. Білки поки відправити у холодильник.
М'яке вершкове масло збити з цукром до пишності, щоб цукор максимально розчинився. Додати жовтки й знову ретельно збивати.
Борошно просіяти і додати в масляну суміш, замісити тісто.
На пергаментному папері сформувати 2 коржі за розміром форми, в якій збиратиметься торт. Випікати у розігрітій до 230°С духовці близько 10 хвилин. Дістати коржі з духовки й залишити остигати.
Приготування суфле. Заздалегідь слід замочити агар у 140 мл води і залишити на декілька годин.
М'яке вершкове масло збити зі згущеним молоком та ванільною настоянкою в пишну масу, відставити вбік.
Воду з агаром покласти на вогонь й довести до кипіння. Постійно розмішувати, щоб агар повністю розчинився. Кип'ятити хвилину і всипати цукор.
Постійно розмішуючи, довести сироп до кипіння. Коли маса збільшиться і покриється бульбашками, зняти з вогню. Дати сиропу охолонути 5-10 хвилин.
Білки збити до пишної маси, влити лимонний сік і збити до щільності. Постійно збиваючи, тоненькою цівкою влити остиглий сироп. Маса значно збільшиться в об'ємі.
До збитих білків частинами додати вершковий крем і вмішати міксером на низьких оборотах. Коли весь вершковий крем ввели – суфле готове.
На дно рознімної форми викласти корж, зверху вилити половину суфле. Викласти другий корж та решту суфле. Торт відправити у холодильник для застигання на 2-3 години.
Приготування глазурі. Розтопити шоколад із вершковим маслом, дати трохи охолонути і полити торт зверху. Знову відправити торт у холодильник.