День святого Миколая в Україні 2024 року відзначають 6 грудня за новим стилем і 19 числа за старим. В українців є традиційні страви до свята, які кожен може повторити вдома. Не забудьте пригостити близьких і привітати їх із великим торжеством.
Меню на День святого Миколая не має містити продуктів тваринного походження, оскільки триває Різдвяний піст 2024. Винятком є дитячі гостинці "миколайчики". Дітям дозволено не постити, тому в печиво для них можна додавати яйця та сметану.
Пісний борщ
День святого Миколая в Україні не обходиться без борщу - головної гордості українців.
Інгредієнти:
- картопля - 4 шт.;
- буряк - 1 шт.;
- морква - 1 шт.;
- цибуля - 1 шт.;
- соняшникова олія - 1 стол. л.;
- капуста - 150 г;
- лавровий лист - 1 шт.;
- томатна паста - 2 стол. л.;
- сіль, перець за смаком.
Картоплю почистіть кубиком і викладіть у бульйон одночасно з лавровим листом. Варіть приблизно 15 хвилин.
За цей час зробіть засмажку - натріть на тертці буряк і моркву, а цибулю дрібно поріжте. На розігрітій з олією пательні смажте цибулю 3 хвилини, потім додайте моркву і готуйте ще 4 хвилини. Викладіть буряк, додайте томатну пасту і влийте трохи води з каструлі. Посоліть і поперчіть, додайте дрібку цукру і готуйте ще 5 хвилин під кришкою.
У каструлю з картоплею викладіть нашатковану капусту і варіть 3 хвилини. Потім дістаньте лавровий лист і викладіть засмажку, готуйте ще приблизно 5 хвилин. Доведіть борщ до смаку і залиште настоятися під кришкою 20-30 хвилин.
Якщо любите додавати рибу в традиційну страву, то спробуйте пісний борщ із кількою та квасолею.
Скумбрія запечена в духовці
М'ясо в піст заборонене, тому головне, що печуть на Миколу Чудотворця - це різна риба.
Інгредієнти:
- скумбрія - 2 шт.;
- лимон - 1 шт.;
- соняшникова олія - 1 стол. л.;
- сіль, спеції за смаком.
Рибу промийте, випатрайте, посоліть і посипте приправою зовні та всередині черева. Увімкніть розігріватися духовку до 200°. Вистеліть фольгою деко для запікання. Викладіть рибу і зверху прикрасьте кружечками лимона. Полийте скумбрію олією і накрийте фольгою зверху. Запікайте 20 хвилин за 200°, потім зніміть верхню фольгу і готуйте ще 15 хвилин.
Вареники на окропі з картоплею
Ситні вареники - чудовий варіант, що можна приготувати на вечерю у свято.
Раніше ми детально розповідали про те, як замісити ідеальне тісто на вареники з окропом.
Для начинки відваріть 500 г картоплі до готовності та розімніть у пюре. Одну цибулину дрібно наріжте і посмажте на сковороді, вмішайте до картоплі. Тісто тонко розкачайте, викладіть начинку і зліпіть вироби.
Варіть вареники з картоплею в підсоленому окропі, поки вони не спливуть на поверхню. Подавайте з маслом або грибами.
Печиво "миколайчики"
Це традиційні західноукраїнські пряники, які роблять у формі самого Миколая.
Інгредієнти для пряників:
- борошно - 400 г;
- яйце - 1 шт.;
- сметана - 2 стол. л.;
- цукор - 180 г;
- мед - 1 стол. л.;
- сода - 1 чайн. л.;
- вершкове масло - 50 г;
- соняшникова олія - 1 стол. л.;
- кориця та інші спеції за смаком.
Інгредієнти для глазурі:
- яєчний білок - 3 шт.;
- цукрова пудра - 350 г;
- харчові барвники за бажанням.
Для тіста змішайте сухі інгредієнти - борошно, цукор, корицю, мед, соду (гасити не потрібно). Вмішайте яйце, вершкове масла і сметану, і вимісіть густе тісто. Покладіть у миску, накрийте рушником і поставте на годину в холодильник.
Розігрійте духовку до 180°. Готове тісто розкачайте в пласт завтовшки 0,5 см. Виріжте печиво за допомогою формочок. Змастіть деко соняшниковою олією. Випікайте миколайчики 7-8 хвилин.
Зробіть глазур - збийте яєчні білки і поступово додавайте цукрову пудру, поки не вийде консистенція густої сметани. За бажанням пофарбуйте харчовими барвниками або фруктовими соками, і прикрасьте печиво.