
Жарке - це прекрасний варіант вечері або святкового обіду. Ніжне м'ясо з м'якими розвареними овочами сподобається абсолютно всім.
Пропонуємо приготувати дуже незвичайне і ситне печеня в їстівному горщику з пісочного тіста. Цей рецепт дуже надійний: тісто не розвалюється і не тріскається, а добре тримає начинку.
Печеня в їстівному горщику - покроковий рецепт
Для тіста:
- Борошно - 2,5 ст. л.
- Сметана - 5 ст. л.
- Майонез - 4 ст. л.
- Горілка - 1 ч. л.
- Маргарин - 100 г.
- Яйце для змазування тіста - 1 шт.
Для начинки:
- Картопля - 3-4 шт.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Помідор - 2 шт.
- Часник - 3 зубчики.
- Сметана 30% - 200 г.
- Спеції для картоплі - 0.5 ч. л.
- М'ясо - 500 г.
- Соняшникова олія - 4 ст. л.
- Сіль, спеції, зелень за смаком.
Маргарин розтопити, змішати з майонезом, сметаною і горілкою. Посолити і поперчити, перемішати суміш. Всипати борошно і замісити руками еластичне тісто. Накрити плівкою і прибрати на 30 хвилин в холодильник.
Картоплю нарізати кубиками і відварити до напівготовності (10 хвилин). М'ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на сковороді з ложкою олії до рум'яної скоринки. Потім посолити м'ясо, повністю залити гарячою водою і тушкувати під кришкою до напівготовності (20-40 хвилин в залежності від виду м'яса). Цибулю, моркву і помідори дрібно нарізати, видавити часник через прес.
З м'яса злити бульйон - він ще знадобиться. М'ясо залишити в сковороді. Залити м'ясо трьома ложками олії, спеціями і зеленню. Додати до м'яса всі овочі крім картоплі і обсмажувати 5 хвилин.
Тісто розділити на більшу частину для горщика і маленьку для "кришечки". Візьміть форму для випічки, за допомогою якої зліпите "горщик" і змастіть її олією. З тіста сформуйте "горщик" з високими бортами. Бажано, щоб бортики були довшими за форму. На дно горщика викладіть картоплю зі спеціями, потім сметану і м'ясо з овочами.
Іншу частину тіста розкачайте в коло і накрийте горщик. Защипніть по краях. Посередині "кришки" виріжте невелику дірку і влийте 50 мл бульйону. Змастити верхівку яйцем. Запікати страву в духовці 30 хвилин при 180°. Потім дістаньте горщик, підлийте ще трохи бульйону в дірочку. Зменшіть температуру до 160° і запікайте ще 30 хвилин.
Перед подачею дістаньте страву з духовки і злегка остудіть. Дістаньте горщик з форми і дайте постояти 10 хвилин. Потім гострим довгим ножем обережно зріжте верхівку. Посипте печеню рубаною зеленню і подавайте до столу.