
Початок листопада - це час дозрівання пізніх груш. Багато людей збирають урожай у саду та на дачі. Щоб груші не згнили і не пропали, можна приготувати з них варення на зиму - тоді в будь-яку пору року можна буде насолодитися смачним домашнім десертом.
Грушеве варення можна подавати як закуску до чаю, мазати на хліб або використовувати для начинки пирогів і млинців. Для варення рекомендується брати тверді й не дуже солодкі плоди.
Варення з груш на зиму
На 1 літр варення:
- Груша - 1 кг.
- Цукор - 1 кг.
- Вода - 1-1,5 склянки.
- Лимонна кислота (на 1 кг варення) - 3 г.
Груші перебрати, помити, очистити від шкірки і нарізати часточками. Викласти в миску, залити холодною водою і поставити на вогонь. Варити 15 хвилин після закипання. Злити воду на друшляку.
Приготувати сироп: для цього в залізній мисці змішати воду і цукор, поставити на маленький вогонь і довести до кипіння. Залити сиропом часточки груш і залишити на 3 години. Нагріти до кипіння на слабкому вогні, прокип'ятити 5-7 хвилин і залишити на 8 годин. Потім знову проварити 7 хвилин.
Усього зробити 3-4 етапи варіння з перервами. Під час останнього приготування додати у варення 3 г лимонної кислоти. Розлити по банках і закатати.
Грушеве варення з лимоном

На 1 літр варення:
- Груша - 1 кг.
- Цукор пісок - 1 кг.
- Лимон - 3 шт.
- Вода - 200 г.
Груші помити, нарізати часточками, видалити серцевину. Лимони нарізати кружечками, видалити насіння. Залити лимон окропом, проварити 3 хвилини. Воду з-під лимонів злити в миску, додати цукор і приготувати сироп (довести до кипіння). Киплячим сиропом залити груші та лимони, вимкнути вогонь і залишити на 1 годину.
Груші з лимоном варити на повільному вогні, поки груші не стануть прозорими (приблизно 1 година). Гаряче грушеве варення розлити по банках.
Грушеве варення з апельсином

- Груші стиглі, нарізані - 1 кг.
- Цукор - 1 кг.
- Апельсин - 1 шт.
- Лимон - 1 шт.
Груші нарізати тонкими часточками, шкірку не чистити. З апельсина зняти шкірку, нарізати тонко. З м'якоті апельсина видалити плівку і білі смужки. Із лимона видавити сік.
Усі фрукти покласти в каструлю і засипати цукром. Залишити на 15 годин, щоб цукор повністю розчинився, а фрукти виділили сік. Поставити каструлю на вогонь і варити 15 хвилин після закипання. Зняти з вогню і повністю остудити. Повторити варіння й охолодження 3 рази.
Варення, що охололо, розкласти по банках. Варення має бути густим і дуже ароматним, часточки груші зберігають форму.
Читайте інші рецепти: